Si-a filmat crimele. Atacatorul din Toulouse avea la gat o camera de luat vederi
Anchetatorii nu l-au identificat inca pe barbatul care a asasinat militari si evrei la Toulouse si Montauban (sud-vest), insa un martor ocular sustine ca l-a vazut pe atacator cu o "camera de luat vederi mica in jurul gatului".
"Nu stim in prezent cine este", a declarat ministrul francez de Interne, Claude Guéant, pentru postul de radio Europe 1. "Pentru moment, activitatea continua. Nu am avansat mai mult decat atat", a declarat Guéant, afirmand ca "un martor a vazut o camera de luat vederi mica in jurul gatului ucigasului".
Guéant a fost intrebat in legatura cu o informatie aparuta in cotidianul Sud-Ouest, potrivit careia un martor ocular din Toulouse a afirmat ca ucigasul ar fi purtat o camera de format mic in jurul gatului. "Este un indiciu care a fost semnalat efectiv. Este un aparat de inregistrare a imaginilor care se amplaseaza pe piept si care este ajustat cu ajutorul curelelor si a fost vazut efectiv - un martor a spus acest lucru - cu acest aparat", a explicat ministrul de Interne.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Nu stiu daca filmeaza tot dar un astfel de aparat a fost vazut efectiv", a adaugat el. Ministrul a reafirmat hotararea autoritatilor de a-l captura pe ucigas. "Mii de verificari au fost facute deja", a declarat el, si "au loc anchete asupra militarilor care au fost exclusi din armata si care ar putea sa vrea sa se razbune (...), care si-ar fi exprimat opinii neonaziste, este adevarat. Este o pista, intre altele, ea nu este privilegiata in mod special", a adaugat el.
Regimentul 17 de parasutisti din Montauban, de care apartineau militarii ucisi joi, 15 martie, in acest oras, a fost teatrul mai multor demonstratii naziste din partea a trei militari, denuntati superiorilor lor de un altul care a parasit armata, potrivit presei. In cadrul acestei piste, un militar din Castres (in apropiere de Toulouse) a fost arestat in seara de 16 martie, in urma atacului de la Montauban, dar a fost eliberat ulterior fara a fi acuzat.
Corpurile victimelor atacului de la Toulouse vor fi repatriate in Israel marti seara
Trupurile neinsufletite ale lui Jonathan Sandler, in varsta de 30 de ani, profesor de religie, ale celor doi fii ai sai, Gabriel, in varsta de patru ani, si Arieh, in varsta de cinci ani, si al lui Myriam Monsonego, in varsta de sapte ani, fiica directorului scolii, vor fi inhumate miercuri in Israel, adauga aceeasi sursa.
Cei trei copii au dubla cetatenie franceza si israeliana, in timp ce Jonathan Sandler are doar cetatenie franceza, potrivit Ambasadei Israelului la Paris. Un priveghi s-a desfasurat luni seara la colegiul-liceu Ozar Hatorah din Toulouse.
Crimele din Toulouse au provocat indignarea intregii lumi
Crimele de luni dintr-o scoala evreiasca franceza au provocat reactii de indignare in intreaga lume precum si o sporire a masurilor de securitate ale unor puncte de interes evreiesti din cateva tari europene, relateaza AFP.Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condamnat "uciderea brutala a evreilor, intre care si a unor copii". "Este prea devreme pentru a sti exact care sunt circumstantele acestui act criminal, dar nu putem exclude faptul ca acesta a fost motivat de un anti-semitism violent si sangeros", a declarat Netanyahu.
"Dintre toate lucrurile oribile, nu cunosc nici un pacat mai mare decat uciderea unui copil, un nevinovat care nu face rau nimanui", a declarat presedintele Shimon Peres.
Autoritatea Palestiniana, vorbind prin intermediul negociatorul Saeb Erakat, si-a exprimat indignarea de asemenea fata de acest "atentat", o parere impartasita de intreaga clasa politica israeliana. Vaticanul si-a exprimat "profunda indignare, nedumerirea si condamnarea hotarata" a acestui atac."Atacul din Toulouse (...) este un act oribil si nedemn, care se adauga la alte acte de violenta recente si lipsite de sens din Franta", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.
In SUA, Casa Alba a condamnat "in termenii cei mai duri" acest "atac oribil", denuntand un "act de violenta fara sens si revoltator". In New York, politia a decis sa intareasca securitatea din jurul sinagogilor si institutiilor evreiesti.
In numele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a condamnat "crima odioasa": "Nimic nu este mai intolerabil decat uciderea copiilor nevinovati".
Presedintele UE, Herman Van Rompuy s-a declarat ca fiind "socat" si, de asemenea, a vorbit despre o "crima odioasa". Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a catalogat acest atac ca fiind "cel mai las mod de violenta".
Seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, a facut o paralela intre crimele din Toulouse si tinerii din Gaza sau din Siria: "Cand ne gandim la ceea ce s-a intamplat astazi in Toulouse, amintindu-ne de ce s-a intamplat in Norvegia cu un an in urma, cand stim ce se intampla in Siria, cand vedem ce se intampla in Gaza sau in alte parti ale lumii, ne gandim la tinerii si copii care isi pierd viata".
Premierul belgian, Elio Di Rupo, si-a exprimat "oroarea si indignarea" si a "condamnat in termenii cei mai fermi acest atac, care este cu atat mai nedemn cu cat a lovit o scoala si o comunitate". Ministrul de Interne belgian, Joelle Milquet, a cerut politiei o "vigilenta sporita" fata de punctele de interes evreiesti din Belgia, " in special locurile de educatie evreiesti".
Seful diplomatiei britanice, William Hague, s-a declarat "oripilat" de "violenta ingrozitoare" iar Varsovia a denuntat "un act de teroare". Ambasada Turciei din Paris a condamnat "ferm si vehement aceste crime".
Ministrul canadian al Afacerilor Externe, John Baird, si-a transmis "solemne si sincere condoleante fata de cei afectati de impuscaturile din Toulouse". Comunitatea evreiasca din Canada si Quebec a declarat ca "impartaseste durerea ingrozitoare a familiilor victimelor", denuntand o "crima josnica".
Congresul Evreiesc European (EJC) a cerut autoritatilor franceze sa "faca totul" pentru a gasi autorul atacului, care arata "necesitatea" de a consolida educatia impotriva anti-semitismului, urii, intolerantei si rasismului. Considerand ca scopul a fost de a "raspandi frica in comunitate," presedintele EJC, Moshe Kantor, spune ca "nu vor reusi! Evreii din Europa, in general, si evreii din Franta in special, au o lunga traditie de statornicie in fata urii si a violentei ".
In Italia, premierul Mario Monti si-a exprimat "profunda indignare", afirmand ca "ca anti-semitismului, xenofobia si intoleranta sunt valori complet independente (..) de intreaga omenire".
La Haga, protectie a fost intarita in jurul scolii evreiesti Maimonide. "Politia patruleaza in zona si ne-am sporit vigilenta", a declarat pentru AFP directorul Jan Couwenberg.
Aceleasi masuri de precautie au fost luate si in Suedia, unde Lena Posner-Koeroesi, presedintele consiliului comunitatilor evreiesti, a declarat ca "securitatea a fost usor crescuta acolo unde sunt tineri si copii".