Funeraliile fostului premier Shinzo Abe au avut loc la Tokyo. GALERIE FOTO
Funeraliile fostului premier Shinzo Abe au avut loc la Tokio, după ce acesta a fost împuşcat mortal vinerea trecută.
Unde a avut loc slujba
Slujba de înmormântare a lui Shinzo Abe a avut loc, astăzi, la Templul Zojoji din Tokyo - un monument istoric fondat în regiunea Kanto în urmă cu peste 600 de ani şi relocalizat în capitală, aflându-se pe locul actual din 1598.
Citește și Cine a fost Shinzo Abe, cel mai tânăr premier din Japonia postbelică. A marcat politica niponă
Templul budist, situat în apropiere de Tokyo Tower, a funcţionat cândva ca templu de familie al Shogunatului Tokugawa în timpul perioadei Edo - guvernul militar care a unificat ţara şi a condus Japonia timp de peste 200 de ani, notează News.ro.
Este un loc semnificativ din punct de vedere cultural şi istoric, care găzduieşte mormintele a şase dintre shogunii Tokugawa, sau conducătorii militari, precum şi ale soţiilor şi copiilor acestora.
Cine a participat
Funeraliile au fost găzduite de văduva lui Shinzo Abe, Akie Abe, iar participarea a fost limitată la membrii familiei şi la persoanele care au fost apropiate fostului prim-ministru, conform BBC.
Corpul neînsufleţit al fostului premier japonez asasinat Shinzo Abe a fost transportat de la templul Zojoji din Tokyo la sala funerară Kirigaya pentru incinerare în cursul zilei de astăzi.
Maşina funebră a trecut pe lângă sediul Partidului Liberal Democrat (LDP) al lui Abe și s-a îndreptat către reședința primului ministru, unde prim-ministrul Fumio Kishida și alți parlamentari au fost prezenți.
Apoi a trecut pe lângă clădirea parlamentului, unde Abe a intrat pentru prima dată ca parlamentar în 1993.
Vizită istorică
Vicepreşedintele taiwanez William Lai a sosit, luni, la Tokyo într-o "vizită personală" pentru funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, potrivit Asociaţiei de schimburi Japonia-Taiwan, ambasada de facto a Japoniei în Taiwan.
Călătoria lui Lai, neanunţată anterior, îl face pe acesta să fie cel mai înalt oficial taiwanez de rang care vizitează Japonia în ultimii 50 de ani, de la întreruperea relaţiilor diplomatice în 1972.
China a protestat în mod constant împotriva vizitelor oficialilor străini în Taiwan sau a ţărilor care permit vizita sau tranzitul oficialilor guvernamentali de rang înalt din Taiwan, deoarece revendică insula democratică autoguvernată ca teritoriu propriu, în ciuda faptului că Partidul Comunist nu a condus-o niciodată.
Taipei a minimalizat vizita lui Lai.