Serviciul de contraspionaj al Estoniei consideră că Rusia este pregătită de o operaţiune militară în Ucraina
Rusia este pregătită militar să lanseze o operaţiune de amploare împotriva Ucrainei începând cu a doua jumătate a lunii februarie, susţine serviciul de contraspionaj din Estonia, potrivit DPA.
Până atunci, Moscova va fi creat condiţiile şi capabilităţile necesare, relevă raportul anual al serviciului de informaţii externe din Estonia, prezentat marţi la Tallinn.
După aceea, nu va fi nevoie decât de o decizie politică pentru a lansa operaţiunea, se arată în raport.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Analiza mai atrage atenţia că Rusia a mobilizat 150.00 de soldaţi la graniţa cu Ucraina începând din toamnă. Unităţi din toate districtele militare şi părţi ale armatei au fost mobilizate în acest scop, subliniază serviciul de informaţii externe.
"Este cea mai mare mobilizare militară individuală a Rusiei din ultimii 30 de ani", mai scriu experţii contraspionajului din această ţară baltică, membră a UE şi a NATO.
Ca parte a pregătirilor militare, Rusia a trimis de asemenea aproximativ 20.000 de soldaţi în Belarus.
Această mobilizare de trupe reprezintă o ameninţare imediată la adresa Ucrainei şi un ultimatum pentru Occident. Contraspionajul eston consideră de asemenea că, deşi conducerea Rusiei poate fi convinsă să se abţină de la un atac militar în Ucraina, este de aşteptat o intensificare a activităţii militare a Moscovei.
"Escaladarea de la graniţele Ucrainei deteriorează securitatea în Europa în ansamblul său şi demonstrează cum ameninţarea acţiunii militare a devenit principalul instrument al politicii externe a Rusiei", menţionează raportul.
SUA şi aliaţii lor se tem că mişcările de trupe ruseşti ar face parte din pregătirile pentru un război. Rusia respinge acuzaţia şi afirmă zilnic că nu plănuieşte o invazie în Ucraina.
Se consideră de asemenea posibil că Rusia vrea să alimenteze temerile pentru a convinge NATO să accepte concesii în privinţa cererilor de noi garanţii de securitate.
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că unele trupe se vor întoarce la bază după manevre.