Serviciile germane de spionaj: Rusia probabil este în măsură să atace NATO începând de la sfârşitul acestui deceniu
Rusia ”probabil” este în măsură să atace NATO începând de la sfârşitul acestui deceniu, avertizează serviciile secrete germane, care pun în gardă cu privire la un ”nivel fără precedent” de acte de amestec, în prezent, ale Moscovei, relatează AFP.
”În termeni umani şi materiali, forţele armate ruse vor fi probabil în măsură să desfăşoare un atac împotriva NATO încă de la sfârşitul acestui deceniu”, a avertizat luni, într-o audiere publică, în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, directorul serviciilor de spionaj şi contraspionaj germane (BND) Bruno Kahl.
”Un conflict militar direct cu NATO devine o opţiune pentru Rusia”, estimează directorul BND.
Cele trei servicii germane de informaţii, audiate luni, au avertizat toate cu privire la un pericol tot mai mare, în opinia lor, reprezentat de către activităţile serviciilor secrete ruse în Germania.
Preşedinta serviciului militar german de contraspionaj (MAD) Martina Rosenberg a evocato ”creştere semnificativă a actelor de spionaj şi sabotaj” vizând Bundeswehr (armata germană).
”Spionajul şi sabotajul ruse cresc în Germania, atât cantitativ, cât şi calitativ”, a avertizat, la rândul său, directorul serviciului german de informaţii interne (BfV), Thomas Haldenwang.
”Un adevărat uragan”
Directorul BfV acuză Moscova de faptul că se află în spatele cazului unui colet care a luat foc într-un centru de transport aparţinând DHL, la Leipzig (est), în iulie.
Dacă acest colet ”ar fi explodat la bord în timpul zborului, ar fi avut loc o prăbuşire” a avionului, a declarat Thomas Haldenwang.
El a evocat de asemenea campanii de dezinformare şi cazuri de folosire a unor drone de spionaj.
”Furtuna” ameninţăării ruse a ”devenit un adevărat uragan” care se deplasează ”de la est către vest”, a declarat directorul BfV, o metaforă prin care evocă ţările baltice şi Polonia, în care acţiunile ruse ”sunt mult mai brutale decât sunt acum aici”.
”Moscova se pregăteşte de o ecaladare suplimentară în materie de acţiuni hibride şi secrete”, a avertizat directorul BND Bruno Kahl.
Prin acte de amestec care au atins un ”nivel fără precedent”, Kremlinul vrea ”să testeze liniile roşii ale Occidentului”, estimează directorul serviciilor secrete.
Guvernul lui Olaf Scholz a anunţat miercuri măsuri vizând o consolidare a controalelor de securitate - pe reţele de socializare -, împotriva unor riscuri sporite de spionaj în ministere şi de sabotare a unor infrastructuri critice.