Serghei Lavrov spune că există progrese în negocierile Rusia-Ucraina. „Noi vrem o ordine mondială echilibrată”
Din India, șeful diplomației ruse a vorbit despre "unele progrese" în negocierile de pace în Ucraina. Pregătim răspunsul nostru, spune Serghei Lavrov, care a atras atenția că "nu au fost încă stabilite planuri aprobate".
"Trebuie mai multă înțelegere din partea ucrainenilor în privința poziției Rusiei, în legătură cu Donbas și Crimeea", mai spune Lavrov, care vede soluționarea crizei ucrainene, ca o chestiune, "care ține de ordinea mondială".
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Ucraina a pus pe hârtie viziunea sa asupra acordurilor care trebuie realizate, în mod necesar. Numai că aceste acorduri ar trebui mai întâi încheiate. Noi pregătim o reacție. Există un progres, în privința recunoașterii imposibilității ca Ucraina să facă parte dintr-un bloc, imposibilității ca Ucraina să-și caute fericirea în Alianța Nord-Atlantică. Este ceva mult mai profund și mai amplu decât operațiunea militară în Ucraina, mult mai profund și mai amplu decât asigurarea neutralității Ucrainei în baza garanțiilor de securitate care vor fi adoptate colectiv. Este o chestiune care ține de ordinea mondială. Și, cum am mai spus, toate valorile implementate de Occident în modelul său de globalizare au fost încălcate de Occidentul însuși.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Turcia s-a oferit, în principiu, să fie una dintre ţările care să garanteze securitatea unei Ucraine neutre. Preşedintele turc Erdogan a vorbit din nou la telefon cu Vladimir Putin, după convorbirea de joi cu Volodimir Zelenski.
"Deocamdată este prematur să vorbim despre un armistiţiu", în Ucraina, i-a transmis Vladimir Putin şi premierului italian Mario Draghi. Cât despre o posibilă întâlnire cu preşedintele Zelenski:
Mario Draghi, premierul italian: „Răspunsul (lui Putin) a fost că momentan condiţiile sunt premature, dar negociatorii continuă discuţiile."
Discuţiile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană au fost reluate vineri, însă prin videoconferință, la câteva zile după ce s-au întâlnit față în față la Istanbul.
Pe plan diplomatic la nivel global, atât ministrul de externe britanic Liz Truss, cât şi omologul sau rus, Sergei Lavrov, au vizitat India. Ambele țări caută strângerea legăturilor cu New Delhi. Truss a cerut Indiei să să alăture tarilor democratice, pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina. Iar Lavrov a cerut ca India să cumpere mai mult petrol şi gaz rusesc, pentru a depăşi sancţiunile occidentale.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „În aceste zile, colegii noștri occidentali ar vrea să reducă orice chestiune internațională semnificativă la criza din Ucraina. Apreciem că India privește această situație în întregul său, nu doar dintr-o perspectivă unilaterală. Cu siguranță, noi suntem interesați să avem o ordine mondială echilibrată, ceea ce o face durabilă.”
New Delhi s-a abţinut de la un vot împotriva invaziei ruse în Ucraina, nu a condamnat războiul pornit de Putin, dar susţine că dialogul şi diplomaţia sunt singura cale de urmat.
Între timp, din partea liderilor occidentali continua să vină mesaje despre o presupusă izolare a lui Vladimir Putin la Kremlin.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: "Președintele Putin nu mai este o forță aşa cum era. Acum este un om închis în cuşca pe care și-a construit-o singur. E tot mai izolat. A fost supus unor sancţiuni din toată lumea. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputația acestei mari armate a Rusiei a fost distrusă."
Joe Biden, președintele SUA: „Nu spun asta cu certitudine, dar se pare că (Putin) s-a autoizolat și sunt semnale că și-a concediat sau i-a arestat la domiciliu pe unii dintre sfătuitorii săi.”
Pe de altă parte, într-o rară indicaţie privind dizidența internă în interiorul regimului de la Kiev, președintele ucrainean Zelenski a anunţat că a demis doi generali - șeful general al securității interne și șeful filialei agenției din regiunea Herson. I-a acuzat de trădare, şi că au încălcat jurământul militar.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii, dar toţi vor fi treptat pedepsiţi. "