Serbia - Armata în alertă în urma ciocnirilor dintre etnici sârbi şi poliţie, în nordul provinciei Kosovo
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata în alertă şi a ordonat mai multor unităţi să se deplaseze în apropierea graniţei cu provincia Kosovo, în contextul ciocnirilor care au avut loc între poliţie şi sârbii din municipalitatea Zvecan.
Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poşiţie au avut loc în contextul în care forţele de ordine intertveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, să intre în birou.
Votul în alegerile locale a fost boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Presa locală a transmis că poliţia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene într-o mulţime adunată în faţa clădirii municipalităţii.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat guvernul din Kosovo pentru accesul cu forţa în clădirile municipale din nordul ţării şi i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti să intervină.
Blinken a afirmat că acţiunile din Kosovo sunt împotriva recomandărilor SUA şi a celor europene şi „au escaladat brusc şi inutil tensiunile, subminând eforturile de a ajuta la normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia şi vor avea consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.
El a cerut tuturor părţilor „să se abţină de la orice alte acţiuni care vor accentua tensiunile şi vor promova conflictul”.
Ulterior, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite au condamnat decizia autorităţilor din Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul provinciei, cerându-le să se retragă şi să detensioneze situaţia.
„Condamnăm decizia Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul Kosovo, în ciuda apelului nostru la calm. Solicităm autorităţilor kosovars să se retragă imediat, să detensioneze situaţia şi să se coordoneze îndeaproape cu EULEX (misiunea UE) şi KFOR (misiunea NATO). în Kosovo”, au transmis cele cinci state într-o declaraţie comună postată pe site-ul web al guvernului britanic, conform Reuters.
„Suntem îngrijoraţi de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al forţelor sale armate la graniţa cu Kosovo şi cerem tuturor părţilor prudenţă maximă şi evitarea retoricii inflamante”, se mai arată în document.