Marea Britanie anunță din nou că nu își va trimite trupele în cazului unui război în Ucraina
Există o „amenințare reală” de invadare a Ucrainei de către Rusia, a avertizat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, dar este „foarte puțin probabil” ca soldații britanici să fie trimiși să lupte în orice conflict, potrivit BBC.
În schimb, Liz Truss a declarat că Marea Britanie trimite arme în Ucraina și își „întărește” sistemul de sancțiuni pentru ca oligarhii fideli Kremlinului să nu aibă „unde să se ascundă”.
Este „foarte puțin probabil” ca Marea Britanie și aliații săi să trimită trupe pentru a apăra Ucraina în cazul în care Rusia invadează țara, declara în urmă cu o lună secretarul britanic al Apărării.
Truss a spus că Marea Britanie oferă, de asemenea, sprijin suplimentar aliaților NATO din apropiere.
Orice invazie ar fi „teribilă pentru Europa”, a declarat Truss pentru BBC.
Rusia a plasat aproximativ 100.000 de soldați, tancuri, artilerie și rachete în apropierea graniței Ucrainei, dar neagă că intenționează să invadeze fosta republică sovietică, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu UE.
Dar Liz Truss a spus că este „foarte probabil” ca președintele Vladimir Putin să caute să invadeze.
„Facem tot ce putem prin descurajare și diplomație pentru a-l îndemna să renunțe", a declarat ministrul britanic de Externe.
Sancțiunile economice - pedepse aplicate de o altă țară unui stat, unor persoane sau organizații - ar putea viza instituțiile financiare rusești, companiile energetice și pe cei care sunt „cheia continuării regimului rus”.
Conform noii legislații, sancțiunile ar putea viza "orice interes care are un impact asupra guvernului rus”, adaugă Truss.
Lizz Truss, vizită la Moscova
Ministerul de Externe este așteptat să anunțe luni în Parlament sancțiuni mai dure.
Liz Truss, care va vizita Ucraina și Moscova în următoarele două săptămâni, a declarat că Marea Britanie a antrenat deja 20.000 de soldați în Ucraina, a furnizat rachete antitanc și a acordat sprijin marinei și sectorului energetic.
De asemenea, Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a oferi dublarea numărului de trupe desfășurate în Europa de Est, premierul Boris Johnson afirmând că acest lucru ar trimite un „mesaj clar Kremlinului”.
Marea Britanie are peste 900 de militari în Estonia, peste 100 în Ucraina, în cadrul unei misiuni de antrenament, în timp ce un escadron de cavalerie ușoară, în număr de aproximativ 150, este desfășurat în Polonia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că va exista un „preț mare de plătit” dacă Rusia va decide „să folosească forța”.
„Cu cât vor fi mai agresivi, cu atât mai multă prezență NATO va fi la granițe”.
Prezența trupelor NATO din Europa de Est, motiv de îngrijorare pentru Rusia
Cu toate acestea, Stoltenberg a reiterat că Ucraina nu este membră a alianței militare și, ca atare, nu există „niciun plan de desfășurare a trupelor de luptă ale NATO”.
Rusia vrea ca Occidentul să promită că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, în cadrul căreia membrii se angajează să vină în ajutorul celorlalți în cazul unui atac armat.
Printre cei 30 de membri ai NATO se numără SUA, Marea Britanie și mai multe foste republici sovietice, dintre care unele se învecinează cu Rusia. Moscova consideră că trupele NATO din Europa de Est reprezintă o amenințare directă la adresa securității sale.
Dacă Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi pentru prima dată.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea din sudul țării în 2014. De asemenea, sprijină rebelii care au cucerit mari porțiuni din regiunea Donbas din estul țării la scurt timp după aceea, iar aproximativ 14.000 de persoane au murit în luptele din această regiune.
Sursa: BBC
Etichete: Rusia, Ucraina, Marea Britanie, NATO, invazie ucraina,
Dată publicare:
30-01-2022 14:51