Senatul SUA a adoptat bugetul pe 2014-2015
Senatul american a adoptat miercuri bugetul pentru urmatorii doi ani, acesta fiind un semn pentru o mai buna stabilitate a Statelor Unite in domeniul fiscal, dupa tensiunile provocate de posibilitatea unei noi paralizii a administratiei federal.
Textul, care urmeaza sa fie promulgat de presedintele american Barack Obama, a fost votat de toti senatorii democrati si de noua republicani. Documentul fixeaza cheltuielile pentru 2014 si 2015, anuland astfel taierile automate care urmau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.
Datorita anularii partiale a acestei austeritati, cheltuielile federale, dupa doi ani de scadere, ar trebui sa creasca incepand din 2014, ajungand la 1.012 miliarde de dolari anul urmator si 1.014 miliarde de dolari in 2015.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cheltuielile in domeniul militar, care au suferit o reducere usoara, vor creste, spre marea satisfactie a Pentagonului si a intregului sector al Apararii.
Republicanii au acceptat o crestere a mai multor taxe, in special pentru pasagerii mijloacelor de transport aeriene, insa impozitele nu au fost majorate, conform promisiunii senatorilor republicani.
Totusi, mai multi republicani, inclusiv liderul minoritatii din Senat Mitch McConnell, au votat impotriva acestui acord, apreciind ca aceste cheltuieli, aflate intr-o usoara crestere, depasesc plafonul stabilit prin bugetul pentru 2011.
Majoritatea senatorilor au primit cu usurare votarea bugetului pentru urmatorii doi ani. Acest vot marcheaza succesul cooperarii dintre republicani si democrati, dupa blocajul bugetar care, la inceputul lui octombrie, a paralizat functionarea institutiilor publice din Statele Unite.
"Datorita acestui compromis, am impiedicat o noua paralizie a administratiei", a afirmat senatorul democrat Tim Kaine.
"Aceasta este o buna prima etapa", a declarat Obama, citat intr-un comunicat, adaugand ca acest acord va "directiona economia noastra in urmatorii ani, ceea ce inseamna ca americanii nu vor mai suferi din cauza unei crize dureroase in domeniul administrativ".
Totusi, acest acord este, in primul rand, un compromis. Cele mai importante reforme ale Statelor Unite in domeniul social (programele pentru pensionare, sanatate, ajutor social) sau fiscal sunt amanate pe termen nedefinit.