Semn rau pentru situatia din Siria. ONU a pus capat misiunii observatorilor sai militari


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 02:32
Data publicarii: Vineri 17 August 2012 10:27
Categorie: Stiri externe
ONU in Siria

Consiliul de Securitate al ONU a anuntat joi, asa cum era prevazut, sfarsitul misiunii observatorilor sai militari in Siria, MISNUS, care aveau drept scop incetarea conflictului.

In acest timp, Rusia cerea o reuniune a Grupului de actiune pentru aceasta tara, care sa solicite o incetare a violentelor la o data precizata, relateaza AFP.

Misiunea ONU de Supervizare in Siria (MISNUS), mobilizata in aceasta tara in aprilie cu scopul de a facilita o incetare a focului care nu s-a concretizat niciodata, se va incheia "duminica la miezul noptii", a declarat pentru presa Edmond Mulet, subsecretarul general pentru Operatiuni de Mentinerea Pacii, in urma unei reuniuni a celor 15 membri ai Consiliului.

"Constatarea generala a fost ca nu sunt indeplinite conditiile pentru continuarea acestei misiuni", a declarat ambasadorul Frantei la ONU Gérard Araud. Ambasadorul, care prezideaza Consiliul in august, a adaugat totusi ca exista "o vointa comuna a Consiliului sa mentina o prezenta ONU la Damasc" dupa incetarea MISNUS, sub forma unui Birou de legatura. Acesta va fi insarcinat cu sustinerea eforturilor inlocuitorului lui Kofi Annan ca mediator ONU si al Ligii Arabe in Siria.

Annan urmeaza sa paraseasca aceasta functie la 31 august, in timp ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon cauta joi, in continuare, sa il convinga pe algerianul Lakhdar Brahimi, prezentat ca succesor al lui Annan. Acest Biroul de legatura va fi constituit dintr-un "mic grup" de, probabil, 20 pana la 30 de experti politici, in domeniul umanitar si militari, a precizat Mulet, adaugand ca nu stie inca cine va fi conducatorul Biroului, dar ca Guvernul sirian si-a exprimat acordul in vederea crearii acestuia.

MISNUS, careia i s-a incredintat initial un mandat de 90 de zile, prelungit ulterior cu 30 de zile, era alcatuita la inceput din 300 de militari neinarmati si 121 de civili. Insa efectivele misiunii au fost reduse treptat, din cauza intensificarii confruntarilor armate, operatiunile de patrulare ale acesteia fiind suspendate la jumatatea lui iunie. Joi, din misiune mai faceau parte doar 101 militari si 72 de civili, potrivit lui Mulet, care a precizat ca ultimul observator militar va parasi Siria pe 24 august.

Dupa reuniunea Consiliului, Rusia, care si-a exprimat regretul fata de incheierea MISNUS, a cerut ca marile puteri sa lanseze impreuna cu Arabia Saudita si Iranul un apel catre Guvernul lui Bashar al-Assad si opozitie ca acestea sa "puna capat violentei cat mai repede posibil". In fata presei, ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a cerut o intalnire vineri, la New York, a Grupului international de actiune pentru Siria, in vederea discutarii acestei propuneri care ar trebui, in opinia sa, "sa ceara tuturor partilor sa puna capat violentei si sa precizeze momentul anume (...) in care sa se produca acest lucru".

Deoarece Rusia a opus, alaturi de China, un dublu vot de veto in trei randuri impotriva unor rezolutii ONU privind Siria, Departamentul de Stat american si-a exprimat scepticismul cu privire la aceasta reuniune. "Sincer, nu suntem siguri ca intelegem ce scop are", a declarat purtatoarea de cuvant Victoria Nuland, apreciind ca este inutil "sa faci reuniuni de dragul reuniunilor".
Bilantul nu inceteaza sa creasca in Siria. In 17 luni de conflict au fost ucise peste 23.000 de persoane, potrivit unei organizatii nonguvrnamentale (ONG), Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul in Marea Britanie.

Confruntarile armate si bombardamentele au continuat joi, dupa suspendarea Siriei din cadrul Organizatiei Conferintei Islamice (OCI), statele musulmane condamnand continuarea violentelor care au creat temeri cu privire la o extindere in Libanul vecin.

Sursa: Mediafax

Schimburi de focuri la Damasc, in apropierea biroului premierului sirian. Au fost lansate rachete
SUA acuza Iranul ca trimite o armata care sa-l ajute pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad
Rebelii sirieni sustin ca au ucis un GENERAL al armatei Rusiei
VIDEO PROTVPLUS.RO