SUA acuza Iranul ca trimite o armata care sa-l ajute pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad

Ultima actualizare: 21-10-2012 18:08
Iran

Doi oficiali militari ai Statelor Unite acuza Iranul ca ajuta la construirea si antrenarea unei armate in Siria, care sa il sprijine pe presedintele Bashar al-Assad. 

Generalul Martin Dempsey, seful Statului Major american, sustine ca aceasta "militie" are drept scop slabirea presiunii la care sunt supuse acum fortele regimului sirian. Iranul a caracterizat Siria ca fiind o parte importanta din alianta regionala, pe care Teheranul o va apara cu orice pret. Intre timp, mai multe tari musulmane vor organiza un summit in care vor decide eliminarea Siriei din aceasta alianta regionala, in ciuda obiectiilor Iranului, scrie BBC News. Cei 57 de membri ai Organizatiei Cooperarii Islamice vor pune astfel in aplicare deciziile luate de ministerele lor de externe la summitul din Mecca, Arabia Saudita.

Potrivit BBC News, televiziunea oficiala a Arabiei Saudite l-a aratat pe regele Abdullah intampinandu-i pe liderii musulmani, avandu-l alaturi pe presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad. Conform sursei citate, "cei doi discutau si radeau".

Armata siriana este slabita de dezertarile unei parti a liderilor sai, a mai spus generalul Dempsey. "Armata siriana lupta de aproximativ 18 luni. Oricare armata ar fi afectata de un astfel de ritm", a declarat seful de stat major american, potrivit caruia fortele guvernamentale au probleme cu aprovizionarea si au moralul afectat. "Din aceasta cauza Iranul intra in joc pentru a forma militia, pentru a ridica o parte din presiunea care apasa pe militarii sirieni", a declarat Dempsey.

"Iranul ar trebui sa se mai gandeasca la implicarea sa". Aceasta militie este compusa din "sirieni in majoritate siiti, pe alocuri alawiti", la fel ca presedintele Bashar al-Assad, a mentionat generalul Martin Dempsey, seful de stat major american. Potrivit lui, miliatia este formata urmand modelul Armatei Mahdi din Irak, o militie siita puternica condusa de Moqtada Sadr, care a luptat impotriva fortelor americane in Irak.

La randul sau, secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a spus ca Gardienii Revolutiei din Iran formeaza o militie siita in Siria, care sa se alature regimului Bashar al-Assad pentru a lupta impotriva opozitiei. "Observam o prezenta din ce in ce mai mare a Iranului in Siria si acest lucru ne ingrijoreaza foarte mult", a declarat Panetta in timpul unei conferinte de presa.

"Tot ceea ce poate rezulta din acest lucru, sincer, este o prelungire a suferintei sirienilor", a adaugat Panetta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO