Premiera istorica in explorarea Universului. Sonda spatiala Rosetta a plasat robotul Philae pe o cometa in miscare

11-11-2014 21:43


Agentia spatiala europeana a reusit, miercuri, o premiera istorica in explorarea Universului: plasarea unui robot pe o cometa aflata in miscare, la sute de milioane de kilometri de Pamant.

Robotul s-a desprins de dimineata de sonda spatiala Rosetta. Dupa 7 ore de cadere libera lenta, atras doar de slaba forta gravitationala exercitata de tinta, s-a pozitionat pe nucleul cometei. Robotul ar urma sa functioneze pana in martie 2015, fiind condamnat "sa moara de caldura" cand cometa se va apropia de Soare.

Aceasta misiune de "arheologie spatiala" incearca sa cerceteze evolutia Sistemului Solar, cometele fiind considerate vestigii ale materiei primitive.

Premiera in industria spatiala

Aceasta misiune de "arheologie spatiala", inceputa in 2004, odata cu lansarea sondei Rosetta, incearca sa descifreze evolutia Sistemului Solar dupa nasterea acestuia, intrucat cometele sunt considerate adevarate "vestigii" ale materiei spatiale primitive.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) nu a precupetit niciun efort pentru aceasta premiera in istoria explorarii spatiale, comparabila, potrivit unor oameni de stiinta, cu plasarile sondelor Viking pe Marte in 1976.

Misiunea Rosetta a fost indelung si atent pregatita. Nu mai putin de trei centre operationale sunt mobilizate: Centrul european pentru operatiuni spatiale (ESOC) al ESA din Darmstadt (Germania), Centrul de control pentru coborari spatiale al DLR (Agentia spatiala germana) din Koln (Germania) si Centrul de operatiuni stiintifice si navigatie stelara CNES (Agentia spatiala franceza) din Toulouse (Franta).

Totul se va realiza in aproximativ sapte ore, la o distanta de 511 milioane de kilometri de Terra. Philae, un robot-laborator cu greutatea de 100 de kilograme, se va desprinde de sonda Rosetta miercuri, la ora 08.35 GMT, la o distanta de 20 de kilometri de suprafata cometei.

Andrea Accomazzo, directorul de zbor al misiunii Rosetta din cadrul ESOC, este increzator: sonda "functioneaza foarte bine" si, pana in prezent, "toate operatiunile de zbor s-au derulat asa cum era prevazut", a subliniat el intr-o conferinta difuzata pe internet. Desprinderea robotului de sonda trebuie sa se produca insa "in momentul potrivit, in pozitia corecta din spatiu, la altitudinea corecta si la viteza corecta".

"Cea mai mica greseala s-ar traduce printr-o eroare semnificativa in ceea ce priveste pozitionarea robotului pe suprafata cometei", a avertizat Andrea Accomazzo.

Ultimele verificari si validari sunt prevazute pentru marti seara si miercuri dimineata, inainte de comanda definitiva de dinainte de desprindere, pentru ca specialistii sa se asigure ca toate sistemele sunt pregatite si ca Rosetta este capabila sa il trimita pe Philae pe traiectoria corecta.

Daca va exista vreo problema, desprinderea robotului va fi amanata pana la o data care va fi aleasa ulterior. Confirmarea desprinderii lui Philae de Rosetta va parveni specialistilor de la ESOC la ora 09.03 GMT, tinand cont de decalajul de transmisie al semnalului radio de pe sonda Rosetta. Acesta va fi captat si redistribuit apoi de statia New Norcia din Australia. Vor urma apoi sapte ore lungi de asteptare inainte de plasarea lui Philae pe cometa, a carei confirmare ar trebui sa ajunga pe Terra la ora 16.02 GMT, cu o marja de incertitudine de 40 de minute.

Coordonatorii misiunii ar trebui sa fie in masura sa urmareasca lenta deplasare a lui Philae, in cadere libera, total pasiva, catre tinta lui. Rosetta va efectua o serie de manevre pentru ca legatura cu Philae sa poata sa fie restabilita la doua ore dupa desprinderea robotului. Imediat dupa ce Rosetta il va lansa pe Philae, specialistii vor primi imagini, la fiecare ora, in timpul coborarii robotului, realizate de camerele video ale sondei.

Insa nimeni nu stie ce il va astepta pe Philae atunci cand va ajunge pe cometa, pentru ca acolo nu are o pista de sosire lunga si plata, in ciuda eforturilor depuse de savanti pentru a gasi cel mai bun loc de coborare pentru Philae.

Acesta va cobori in situl J, denumit Agilkia. Agilkia este o zona de aproximativ un kilometru patrat, situata pe un mic lob al nucleului cometei. Zona este presarata cu stanci, ale caror marimi variaza intre 50 centimetri si 50 metri. Situl prezinta si pante mai mari de 30 de grade, limita teoretic tolerata de trenul de aterizare al robotului Philae, care seamana cu un vehicul 4x4.

Tags: rosetta, cometa,

VIDEO PROTVPLUS.RO