Seism de 6,5 in China. Sunt cel puțin 19 morţi şi 175 de răniţi
Bilanţul seismului de marţi, din provincia Sichuan, aflată în sud-vestul Chinei, a crescut la 19 morţi, în timp ce 175 de oameni au fost răniţi, relatează BBC News. Autorităţile au avertizat că bilanţul ar putea creşte în continuare.
UPDATE Bilanţul seismului a crescut la cel puţin 19 morţi, dintre care şase turişti străini, în timp ce 175 de oameni au fost răniţi, relatează Reuters. Autorităţile au avertizat că bilanţul ar putea creşte în continuare.
Oficialii nu au dezvăluit deocamdată naţionalităţile turiştilor decedaţi.
Printre răniţi se află un francez şi o femeie din Canada. Maxence Vallon, în vârstă de 18 ani, a fost rănit la ambele picioare, în timp ce femeia, care a refuzat să îşi divulge numele, a suferit o rană uşoară la cap.
“Stăteam în aer liber, pentru a ne adăposti, când o piatră mare a căzut şi mi-a lovit fratele direct în picior”, a declarat Romain Vallon, care studiază la Beijing.
Cei doi fraţi stăteau la un hotel din Jiuzhaigou, împreună cu mama lor, când a avut loc seismul.
Între timp, autorităţile din Suchuan au anunţat că echipele de salvare evacuează treptat turiştii şi localnicii izolaţi de alunecările de teren provocate de seism.
Potrivit Guvernului local, până la 30.000 de turişti au fost evacuaţi din zona afectată de seism, ceea ce a dus la blocaje în trafic. Câteva zeci de turişti stau în aer liber, în apropiere de aeroportul Jiuzhaigou, aşteptând să plece cu avionul. Aeroportul este deschis şi operează zboruri.
Seismul cu magnitudinea de 6,5 care a avut loc marţi seara în provincia chineză Sichuan (sud-vest), s-a soldat cu cel puţin 13 morţi, însă autorităţile au anunţat că se tem de un bilanţ de până la 100 de morţi şi mii de răniţi, relatează AFP.
Însă Comisia Naţională pentru Reducerea Impactului Catastrofelor a apreciat că 100 de persoane ar fi putut să fi murit în cutremur, un bilanţ care are la bază date ale recensământului din 2010 în această regiune muntoasă şi puţin populată. Seismul s-ar fi putut solda cu mii de răniţi, a adăugat Comisia într-un comunicat publicat pe site, iar peste 130.000 de locuinţe au fost avariate.
Cutremurul a avut loc la ora locală 21.20 (16.20, ora României) într-o zonă izolată, în Sichuan, nu departe de zona în care a avut loc un seism cu magnitudinea 8, soldat cu 87.000 de morţi şi dispăruţi, în 2008, a anunţat institutul american de geofizică USGS.
Epicentul cutremurului a fost localizat la 284 de kilometri de capitala regională Chengdu, la o adâncime de zece kilometri, potrivit USGS.
Sectorul afectat de seism cuprinde Parcul Naţional Jiuzhaigou, o regiune izolată a platoului tibetan, înscrisă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Acest sector foarte frecventat de turişti este renumit din cauza frumuseţii lacurilor sale.
Cel puţin un turist a murit, iar patru alţi au fost răniţi, a anunţat Coridianul Poporului, iar alţi aproximativ 100 au rămas blocaţi în parcul naţional.
Peste 38.000 de persoane au vizitat marţi Parcul Naţional Jiuzhaigou, potrivit agenţiei China Nouă.
Şefa unui restaurant, Tang Sesheng, a fugit din local, la Jiuzhaigou, imediat ce a simţit cutremurul.
”Era ca în 2008 la Jiuzhaigou, la ultimul mare cutremur, deci ştiam ce era. Acesta părea şi mai puternic”, a declarat ea telefonic pentru AFP.
Rezidenţi au fugit afară din locuinţe, în mari grădini publice din oraş, sau în maşini, departe de imobile înalte, temându-se că acestea aveau să se surpe, potrivit acestei mărturii.
Locuinţe au fost distruse, iar autorităţile au mobilizat tineri pentru a evacua locuitori, a declarat pentru China Nouă un reprezentant al parcului naţional.
În fotografii difuzate pe reţele de socializare apar mulţimi masate în străzi acoperite de moloz.
Peste 600 de pompieri au fost mobilizaţi, a anunţat Cotidianul Poporului.
Crucea Roşie chineză a anunţat, la rândul ei, că echipe de salvatori au fost trimise în zona sinistrată.
Seismul a fost resimţit la Chengdu, scrie China Nouă.
În China au loc frecvent cutremure, mai ales în regiuni muntoase în vest şi sud-vest.