Șeful miliției Wagner susține că luptele continuă la Bahmut. Șapte civili au fost uciși în Donețk
Dacă Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen au vorbit despre pace în Beijing, de la Kremlin a venit mesajul că, până acum, „nu există perspective pentru o reglementare pașnică" a conflictului din Ucraina.
Șeful miliției Wagner susține că luptele continuă la Bahmut și că nu sunt semne că apărătorii ucraineni ar abandona „fortăreața din est".
Între timp, șapte civili au fost uciși în Donețk, după ce rachetle rusești au lovit joi, din nou, case, o grădiniță și clădiri rezidențiale.
Au fost două atacuri majore în zone controlate de Rusia, în Donețk. Autoritățile instaurate de Kremlin în această regiune pun loviturile pe seama armatei ucrainene. Kievul le contrazice.
Tot în Donețk, se dau lupte grele în apropierea unui oraș pe care rușii încearcă, de multă vreme, fără succes, să-l încercuiască. Au mai rămas doar câteva zeci de oameni în localitatea distrusă aproape complet. Printre ei sunt și patru copii.
Localnicii rămași în Avdiivka au sperat până în ultima clipă că totul se va termina cu bine. Acum au ajuns la capătul puterilor si cer ajutor.
Cu toate astea, oamenii se desprind cu greu de locul în care au trăit o viață, știind că poate nu se vor mai întoarce niciodată.
Între timp, la Moscova, Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii pro-ruși ai celor patru regiuni ucrainene anexate de Kremlin în toamnă.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Obiectivul tuturor forțelor noastre militare – ale ministerului apărării și celelelate – este să nu mai fie deloc atacuri (ale forțelor ucrainene)”.
Denis Pushilin: „Exact”.
Vladimir Putin: „Ei (forțele ucrainene) nu au milă de oamenii lor (soldații). Sunt extrem de cinici și cruzi. Prin urmare, scopul nostru este, desigur, să-i împingem înapoi la o distanță de la care nu ne pot face niciun rău”.
Puțin mai târziu, liderul de la Kremlin a avut o nouă întâlnire cu bunul său prieten, Aleksandr Lukashenko. Președintele din Belarus i-a informat pe cei prezenți că a fost destructurată o grupare teroristă, cu ajutorul serviciilor secrete.
Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Vladimir Vladimirovici (Putin), tocmai ce am încheiat cu Alexandr Vassilievici Bortnikov (șeful FSB) o operațiune. Vom informa publicul în curând, tu știi despre ce este vorba. Am reținut un terorist care a intrat pe teritoriul Belarusului. FSB și KGB au efectuat o operațiune și au prins întreaga rețea”.
Lukashenko a dat de înțeles că această grupare teroristă are legătură cu uciderea bloggerului rus Vladlen Tatarsky. A vrut să arate astfel că face eforturi pentru găsirea vinovaților.