Șeful grupului Wagner: „Contraofensiva Ucrainei este deja în plină desfăşurare”
Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri.
El a calificat drept un "şiretilic" afirmaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
"Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare", a estimat Prigoijin, răspunzând pe Telegram unei întrebări din partea presei ruse despre mult aşteptata contraofensivă ucraineană. Întrebarea a făcut referire la o declaraţie anterioară a preşedintelui ucrainean, care a spus că armata ucraineană are nevoie de mai mult timp pentru a lansa ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia, întrucât aşteaptă să primească mai multe arme din partea aliaţilor occidentali, inclusiv blindate.
Deocamdată, potrivit lui Prigojin, armata ucraineană "atacă pe flancuri pe frontul de la Artemovsk (numele rusesc al oraşului ucrainean Bahmut) şi, din nefericire, în unele locuri cu succes". "Cum am spus de multe ori, planul armatei ucrainene este deja în desfăşurare, noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi", a mărturisit liderul grupării de mercenari aflată în prima linie a asediului asupra acestui oraş din estul Ucrainei pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vara anului trecut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului, potrivit Agerpres.
Însă, crede Prigoijin, armata ucraineană va încerca să străpungă frontul la Bahmut, pentru ca apoi să atace "Briansk, Belgorod, intrând pe teritoriul rus, şi Zaporojie". El susţine de asemenea că toate unităţile ucrainene antrenate în Occident au primit deja dotarea necesară, arme, echipamente, tancuri şi tot ce le trebuie, şi de fapt participă deja la contraofensivă.
Aceste unităţi "deja sunt total implicate, iar după ce îşi vor testa forţele şi îşi vor încălzi muşchii se vor îndrepta spre nord şi spre sud", anticipează liderul grupării Wagner. El a promis că această unitate "va continua să-şi îndeplinească misiunile de luptă, în pofida deficitului oribil de muniţii şi a încălcării tuturor promisiunilor de către Ministerul Apărării" rus, reluând astfel acuzaţiile la adresa Moscovei despre privarea de muniţii a luptătorilor săi.
Mult aşteptata contraofensivă ucraineană majoră ar putea fi un moment decisiv în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 şi un test important pentru Ucraina, întrucât va arăta dacă armele primite din Occident pot schimba cursul conflictului.
În acest timp, forţele ruse şi-au fortificat poziţiile defensive pe o linie a frontului de circa 1.450 de kilometri, începând din provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi până în Zaporojie şi Herson în sud.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în urmă cu două săptămâni că aliaţii şi partenerii Ucrainei au furnizat acestei ţări 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate, el apreciind că "ucrainenii dispun astfel de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii".