Șeful gigantului care tocmai a cumpărat o fabrică în România a devenit ținta Rusiei. Oficialii NATO sunt îngrijoraţi
Serviciile secrete americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus a pus la cale asasinarea directorului executiv al unui puternic producător german de arme care a produs obuze de artilerie şi vehicule militare pentru Ucraina.
Complotul a făcut parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat a cinci oficiali americani şi occidentali familiarizaţi cu acest episod, potrivit CNN.
Planul de a-l ucide pe Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall AG, a fost cel mai bine pus la punct plan dintre toate acestea.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Atunci când americanii au aflat despre complot, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reuşit să îl protejeze pe Papperger şi să zădărnicească planul ruşilor. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot, menţionează CNN, potrivit News.ro.
Campanie de sabotaje
De mai bine de şase luni, Rusia desfăşoară o campanie de sabotaje în întreaga Europă, în mare parte prin interpuşi. A recrutat amatori locali pentru orice, de la incendierea depozitelor cu arme pentru Ucraina până la acte minore de vandalism - toate menite să blocheze fluxul de arme din Occident către Ucraina şi să diminueze sprijinul public pentru Kiev. Dar informaţiile care sugerează că Rusia era dispusă să asasineze cetăţeni privaţi au arătat oficialilor occidentali cât de departe este dispusă să meargă Moscova într-un război paralel din umbră pe care îl poartă în Occident.
Armin Papperger - cu care Nicolae Ciucă s-a întâlnit săptămâna trecută, după ce Rheinmetall a cumpărat fabrica Automecanica Mediaș - a fost o ţintă evidentă pentru ruşi: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare şi cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina, scrie CNN.
În următoarele săptămâni, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort despre care o sursă familiarizată cu domeniul informaţiilor a declarat că este foarte îngrijorător pentru Rusia.
După o serie de câştiguri la începutul acestui an, efortul de război al Moscovei a stagnat din nou, pe fondul apărării ucrainene redobândite şi al pierderilor semnificative de personal.
Temeri pentru Europa de Est
Seria de comploturi ruse, despre care nu s-a ştiut până acum, ajută la explicarea avertismentelor din ce în ce mai stridente din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj - una care, potrivit unor oficiali de rang înalt, riscă să treacă pragul unui conflict armat în Europa de Est.
"Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieţi omeneşti", a declarat marţi reporterilor un oficial NATO de rang înalt. "Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activităţi secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecinţe strategice", a avertizat el.
Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a refuzat să comenteze existenţa complotului rusesc şi avertismentul SUA către Germania. Dar purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a declarat: "Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios şi asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliaţii noştri din NATO şi lucrăm activ împreună pentru a expune şi a întrerupe aceste activităţi", a spus ea. "De asemenea, am fost clari că acţiunile Rusiei nu vor descuraja aliaţii să continue să sprijine Ucraina", a punctat purtătoarea de cuvânt.
Ambasada Germaniei la Washington a refuzat să comenteze.
CNN a cerut un punct de vedere şi de la Ambasadei Rusiei la Washington.
Un purtător de cuvânt al Rheinmetall, Oliver Hoffman, a refuzat, de asemenea, să comenteze. "Măsurile necesare sunt întotdeauna luate în consultare regulată cu autorităţile de securitate", a declarat Hoffman.
Campania de sabotaje a Rusiei, pe agenda summitului NATO
Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuţie în rândul oficialilor NATO reuniţi la Washington pentru cel de-al 75-lea summit aniversar al alianţei. NATO a încercat să îmbunătăţească schimbul de informaţii, astfel încât statele să fie capabile să facă legătura între ceea ce altfel ar putea părea doar activităţi infracţionale disparate, specifice propriei ţări.
Dar campania - şi în special dorinţa Rusiei de a întreprinde operaţiuni letale împotriva cetăţenilor europeni pe teritorii străine - ridică întrebări dificile cu privire la modul în care alianţa ar trebui să răspundă. În teorie, în conformitate cu articolul 5, un atac armat asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor.
Campania de sabotaj a Rusiei a semănat, uneori, cu o abordare efectuată de amatori. Unele dintre infracţiunile legate de această campanie nu au avut legături evidente cu conflictul din Ucraina. De exemplu, prim-ministrul polonez Donald Tusk a sugerat public că un incendiu la un magazin IKEA din Lituania ar fi putut fi opera Rusiei. În Polonia, conform CNN, un ucrainean a fost recrutat pe Telegram de un intermediar rus pe care nu l-a întâlnit niciodată în persoană şi a fost plătit cu doar 7 dolari pentru a picta graffiti împotriva războiului. Ulterior, i s-a cerut să planteze camere de supraveghere şi să incendieze gardul unei companii de transport deţinute de ucraineni.
Definiția de război hibrid nu se mai potrivește
Unii analişti s-au referit la acest efort ca la o campanie "hibridă", una care utilizează instrumente non-militare precum propaganda, înşelăciunea şi sabotajul. Însă oficialii americani şi europeni încep treptat să se împotrivească definirii în acest mod a eforturilor de sabotaj ale Rusiei.
"Resping fundamental ideea că ceea ce vedem este o campanie hibridă din partea Rusiei. Există elemente hibride ale acesteia. Când mă gândesc la "hibrid", mă gândesc... la distrugerea monumentelor", a declarat oficialul NATO de rang înalt. "Sunt lucruri care corespund definiţiei tradiţionale de 'sub pragul unui conflict armat'", arată el. Deoarece Rusia recrutează agenţi pentru a provoca incendii şi pentru a pune la cale asasinate - acţiuni letale - "nu sunt la fel de încrezător că toate acestea se încadrează sub acest prag pe care îl implică 'hibridul'", a declarat oficialul.
Nu a fost clar dacă informaţiile referitoare la Rheinmetall sugerează că Rusia intenţiona să îl ucidă pe Papperger direct sau să angajeze un mandatar local.
Bazele militare americane, în alertă sporită
Alte eforturi ale Rusiei au fost mult mai serioase decât un mic graffiti sau vandalizarea maşinii unui diplomat.
Bazele militare americane din Europa au fost plasate într-o stare de alertă sporită săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimul deceniu, după ce SUA au primit informaţii potrivit cărora actori susţinuţi de Rusia ar intenţiona să efectueze atacuri de sabotaj împotriva personalului şi facilităţilor militare americane, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu această chestiune.
În aprilie, doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi pentru că ar fi plănuit, în numele Rusiei, atacuri cu bombă şi incendieri asupra unor ţinte, inclusiv facilităţi militare americane.
În martie, la Londra, mai mulţi bărbaţi au fost acuzaţi că au colaborat cu serviciile de informaţii ruse pentru a incendia un depozit legat de Ucraina.
Polonia investighează dacă un incendiu care a distrus cel mai mare centru comercial din Varşovia în luna mai a avut legătură cu Rusia şi a arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj legate de Rusia, a declarat prim-ministrul în luna mai.
Şi autorităţile franceze au reţinut luna trecută un bărbat ruso-ucrainean care ar fi confecţionat bombe ca parte a unei campanii de sabotaj orchestrate de Moscova.
De ce acum
"O fac acum pentru că ei cred că, având în vedere că au loc o serie de alegeri în Occident, aceasta este o ocazie excelentă de a încerca să submineze sprijinul public pentru Ucraina", a declarat oficialul NATO de rang înalt.
El a mai spus că Rusia vede o fereastră de oportunitate acum, înainte ca armele şi muniţiile suplimentare promise de Occident să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.
Pentru Rusia, acesta "este un moment prielnic pentru a viza Occidentul în acest tip de operaţiuni, pentru a încerca să submineze sprijinul şi să împiedice fluxul de arme acolo", a spus oficialul.