Şeful Direcţiei juridice a Parlamentului de la Chişinău a fost reţinut, fiind suspectat de spionaj în folosul Rusiei
Şeful Direcţiei juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, a fost reţinut pentru 72 de ore, marţi seară.
Bărbatul a fost suspectat că ar fi transmis informaţii unui angajat al Ambasadei Rusiei la Chişinău, primind bani în schimb, potrivit presei de peste Prut.
După ce a fost reţinut, marţi seara, biroul lui din Parlament a fost sigilat, iar miercuri dimineaţa a fost percheziţionat, au declarat surse citate de NewsMaker.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceleaşi surse au declarat că acţiunile au avut loc în cadrul unui dosar deschis pentru trădare de patrie sub formă de spionaj. Ion Creangă este învinuit că s-a întâlnit cu un angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău şi i-a transmis informaţii în schimbul unei recompense băneşti.
Aceleaşi surse au declarat că a fost reţinut şi un poliţist de frontieră care activa la Aeroportul din Chişinău şi care s-ar fi întâlnit cu acelaşi angajat al Ambasadei Rusiei şi i-ar fi transmis informaţii.
Premierul Dorin Recean a spus, într-un interviu pentru NewsMaker, că situaţia este „o reflexie” a faptului Republica Moldova este în prezent „sub atac hibrid” şi a adăugat că Republica Moldova trebuie să se asigure că este protejată de eventuale riscuri ce pot afecta securitatea ţării.
„La acest subiect se vor expune Procuratura şi Serviciul de Informaţii şi Securitate imediat ce vor avea informaţiile corespunzătoare. Este foarte important să comunicăm corect despre aceste subiecte. Observăm o creştere a intensităţii lucrului anume în acest domeniu.
De fapt, este o reflexie a faptului că astăzi suntem sub acest atac hibrid. Trebuie să ne asigurăm că noi ne protejăm de eventualele riscuri care să afecteze securitatea ţării”, a declarat premierul în interviul care va fi publicat la 1 august.