Şeful diplomaţiei SUA a confirmat retragerea din Siria. "Vom lupta cu ISIS în alt loc"


Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2019 17:44
Data publicarii: Joi 10 Ianuarie 2019 17:40
Categorie: Stiri externe
Mike Pompeo

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a confirmat joi că retragerea trupelor americane din Siria va avea loc, el negând orice 'contradicţie' în strategia preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.

Preşedintele Trump a luat decizia de a ne retrage trupele şi o vom face', a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Cairo, alături de omologul său egiptean Sameh Choukry, fără a preciza un calendar de revenire a forţelor americane.

Retragerea celor aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), anunţată spre surpriza generală în decembrie de Trump, este percepută drept o ilustrare a contradicţiilor strategiei administraţiei sale, sau chiar ca o lipsă de strategie.

După ce a vorbit iniţial despre o plecare din Siria imediată şi totală, administraţia de la Washington a dat înapoi, stabilind, prin vocile lui Mike Pompeo şi John Bolton, consilierul de securitate al Casei Albe, condiţii care sunt departe de a fi întrunite: o înfrângere definitivă a SI şi garanţia că luptătorii kurzi antijihadişti care au luptat alături de americani vor fi protejaţi.

'Nu există nicio contradicţie' în strategia Statelor Unite, a subliniat Pompeo la Cairo, făcând referire la 'o poveste inventată în întregime de mass-media',

'Angajamentul nostru de a continua să prevenim re-emergenţa SI este real, important şi îl vom continua. O vom face, pur şi simplu, într-un alt mod într-un loc specific, Siria', unde SUA intervin militar din 2014 în cadrul unei coaliţii antijihadiste, a adăugat el.

Mike Pompeo va rosti în cursul zilei de joi un discurs la Cairo, în care va încerca să demonstreze coerenţa strategiei americane în Orientul Mijlociu.

Mesajul pe care doreşte să-l transmită este evident încă din titlu: 'O forţă a Binelui: America revigorată în Orientul Mijlociu'.

'În doar 24 de luni, Statele Unite, sub preşedinţia Trump, şi-au reafirmat rolul tradiţional de forţă a Binelui în această regiune', 'ne-am regăsit vocea', 'ne-am reconstruit relaţiile', 'am respins falsele deschideri făcute de inamicii noştri', urmează să declarate Pompeo în discurs, conform extraselor difuzate presei.

În primul său turneu în străinătate după învestire, în 2017, Donald Trump a fixat la Riad linia directoare a politicii sale în regiune: uniunea aliaţilor SUA împotriva Iranului şiit şi intensificarea luptei împotriva SI.

În paralel, preşedintele Trump a promis un acord de pace între israelieni şi palestinieni.

Ulterior, deciziile sale au creat confuzie şi i-au deconcertat pe unii parteneri.

Astfel, plecarea din Siria, unde Iranul este implicat militar în sprijinul regimului, pare în contradicţie cu intenţia afişată de contracarare a influenţei Teheranului şi de protejare a Israelului.

'Statele din Orientul Mijlociu nu vor cunoaşte niciodată securitatea şi stabilitatea economică şi nu vor realiza niciodată visurile popoarelor lor dacă regimul revoluţionar iranian se menţine pe calea actuală', va spune Pompeo, chemând statele 'iubitoare de pace' să strângă rândurile în faţa 'extremismului islamist'.

Pentru aceasta, SUA mizează pe sprijinul partenerilor săi apropiaţi din regiune: Iordania şi Irak, unde Pompeo s-a deplasat în ultimele zile, Egipt, unde s-a întâlnit joi dimineaţă cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, şi ţările din Golf, unde va merge în continuarea turneului său de nouă ţări în opt zile.

Înaintea vizitei la Riad, Mike Pomeo urmează să confirme soliditatea alianţei cu Arabia Saudită, în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, imputată de Senatul american puternicului prinţ moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Alte decizii ale lui Trump au complicat ecuaţia în Orientul Mijlociu, cum este cazul retragerii din acordul nuclear cu Iranul, care i-a nemulţumit pe aliaţii europeni ai SUA, şi cu recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului, ceea ce i-a determinat pe palestinienii să le nege Statelor Unite rolul tradiţional de mediator.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Mesajul lui Pompeo de Ziua Națională a României:
Mesajul lui Pompeo de Ziua Națională a României: "Reflectăm asupra prieteniei noastre"
Pompeo se va întâlni cu mâna dreaptă a lui Kim Jong-un. Când are loc întrevederea
Pompeo se va întâlni cu mâna dreaptă a lui Kim Jong-un. Când are loc întrevederea
Mike Pompeo merge în Coreea de Nord, alături de noul trimis special al SUA
Mike Pompeo merge în Coreea de Nord, alături de noul trimis special al SUA
Pompeo se va întâlni cu mâna dreaptă a lui Kim Jong-un. Când are loc întrevederea
Pompeo se va întâlni cu mâna dreaptă a lui Kim Jong-un. Când are loc întrevederea
Mike Pompeo merge în Coreea de Nord, alături de noul trimis special al SUA
Mike Pompeo merge în Coreea de Nord, alături de noul trimis special al SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO
arestata caine
Tânără arestată pentru cruzime împotriva animalelor. Ce i-a făcut câinelui ei
Cum au încercat doi îndrăgostiți să treacă cu 25 de kg de droguri prin aeroport
Ce a scos la iveală reconstrucția facială a unui schelet. Cazul crimei comise acum 10 ani
Coșmarul unor turiști care s-au trezit „ostatici” în vacanță. Ce s-a întâmplat cu agenția de turism
10 persoane au murit zdrobite de un camion care a intrat în mulțime într-o piață din China
Juncker, convins că BREXIT va avea loc. Ce se va întâmpla în Irlanda
Tabără de imigranți români din Londra
VIDEO: Momentul când o tabără de români din zona de lux a Londrei e evacuată de poliție
Pentagonul ar avea un plan secret de distrugere a rachetelor rusești din Kaliningrad
Un bărbat a lovit cu mașina o mare moschee dintr-un oraș francez. Atacatorul a fost arestat
Cel mai puternic cutremur din Albania din ultimii 30 de ani. Zeci de oameni sunt răniți
A făcut un ocol spre casă și a cumpărat un bilet la Loto. Premiul uriaș pe care l-a câștigat
Un spaniol urmărește și plesnește hoții de buzunare din Barcelona. Reacția unui român