Ninsori abundente în Austria. Stratul de zăpadă a ajuns în 10 zile la 129 de centimetri

Ultima actualizare: 10-01-2019 14:08

Austriecii se confruntă cu un episod de ninsori abundente, iar zăpezile au rupt cu totul de restul lumii localități întregi.

Dacă media întregii luni ianuarie este, în zonă, un strat de 57 de centimetri de zăpadă, în aceste prime 10 zile ale lunii s-au așternut deja 129 de centimetri.

La o privire detașată, peisajul pare feeric. Zăpada a luat cu totul în stăpanire Alpii Austrieci.

Însă, dincolo frumusețea imaginii, situația este complicată. De zile întregi, sute de oamenii sunt blocați în case și nu mai pot ajunge la muncă, școlile sunt închise, iar stocurile de mâncare sunt limitate. Ca să nu mai vorbim de eventuale probleme medicale.

"Situația este tensionată, dar ne descurcăm, sunt mulți voluntari care ne ajută să ținem străzile circulabile. Însă până vineri se anunță un strat suplimentar de peste un metru. Va începe probabil să cadă de pe acoperișuri", a spus primarul din satul Eisenerz.

Reporter: Sunteți în legătură cu cei din satul învecinat, care e izolat?

"Da, toată lumea este bine pentru moment. Primarul de acolo face recensământul mâncării disponibile", a mai adăugat acesta.

Mașinile sunt pur și simplu îngropate în nămeți. Pentru a fi readuse la lumina zilei, munca este anevoioasă si necesita utilaje speciale.

De altfel, solidaritatea este cuvântul de ordine. Oamenii formează echipe și trec de la o casă la alta ca să dea jos zăpada de pe acoperișuri. De multe ori, e nevoie de macarale și alte utilaje.

Autoritățile austrice monitorizeaza atent situația din fiecare localitate și încearcă să intervină când este posibil.

Un bărbat de 62 de ani, aflat în vacanță cu un grup de elevi, a avut un acident la schi și a căzut cu capul în zăpadă. A rămas înțepenit și a murit.

În hotelurile din Obertauern, de miercuri dimineață nu mai pot ajunge turiști. Și nici de plecat nu se pune problema. Personalul rămâne însă relaxat.

"Tratăm situația cu zâmbetul pe buze. Ninge, avem zăpadă. Aici, în Obertauern, noi ne bazăm pe zăpadă. Totul este normal", a spus recepționista unui hotel.

Și bucătarul unui restaurant situat la o altitudine de 1700 de metri a postat pe internet imagini care surprind localul străjuit de jur împrejur de ziduri înalte de zăpadă!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO