Șeful diplomaţiei europene avertizează: "Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost "slăbit" de rebeliunea mercenarilor Wagner, ceea ce îl face "un pericol mai mare", a declarat, joi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
"Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare", a avertizat Borrell, care a subliniat riscul de "instabilitate" pentru Rusia.
Vladimir Putin "procedează la o curăţenie internă" cu arestarea generalilor şi încearcă să afle "cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată", a subliniat Borrell, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ucraina se va afla joi în centrul discuţiilor dintre liderii europeni, cu o intervenţie planificată a preşedintelui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă.
Ce crede Ursula von der Leyen despre rebeliunea Wagner
Această rebeliune a arătat că există "fisuri adânci" în sistemul creat de Putin şi "va avea consecinţe pentru noi", a avertizat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Este important să sporim sprijinul pentru Ucraina, pentru capacitatea sa militară şi ajutorul financiar", a pledat ea la sosirea la Bruxelles.
La 20 iunie, Comisia Europeană a propus statelor membre să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, o contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.
"Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să se apere", a insistat şeful diplomaţiei europene.
"Facilitatea Europeană pentru Pace ar trebui finanţată în continuare şi poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean", a sugerat el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invitat la summit, a pledat şi el pentru un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi la UE.
"Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina pentru ca aceasta să rămână o ţară suverană şi independentă, în caz contrar dezbaterile privind aderarea nu vor mai fi relevante", a avertizat el.
Sursa: Agerpres
Etichete: vladimir putin, ursula von der leyen, josep borrell,
Dată publicare:
29-06-2023 16:15