Rusia încă încearcă să-și revină după revolta militanților Wagner. Vladimir Putin i-a lăudat pe membrii forțelor armate ruse

×
Codul embed a fost copiat

Cel puțin 4 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite marți seară, într-un atac lansat de ruși asupra orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei.

Rachetele au lovit în plin o cafenea din centrul orașului, la o oră la care zeci de oameni erau în zonă. Printre cei peste 40 de răniți se numără și un bebeluș.

Între timp, Rusia încă încearcă să-și revină după revolta militanților Wagner, de la sfârșitul săptămânii trecute.

Vladimir Putin i-a lăudat pe membrii forțelor armate ruse, pentru că ar fi potolit invazia, iar președintele Belarusului a povestit cum l-a convins pe Prigojin să se întoarcă din drum.

În fața unei săli pline de ofițeri, Alexandr Lukașenko a rememorat, în stilul propriu, evenimentele de sâmbătă, ziua marșului fulgerător al grupării Wagner spre Moscova. Președintele belarus a explicat că Putin i-a cerut sfatul, iar el s-a implicat în negocierile cu Prigojin, pentru că liderul de la Kremlin nu voia să discute cu șeful Wagner.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Lukașenko: "La ora 10 și 10, (Putin) m-a sunat și m-a informat în detaliu despre situație și despre ceea ce s-a întâmplat în Rusia. A pus câteva întrebări, inclusiv cum să contracareze situația, și am priceput că lucrurile sunt complicate."

Liderul de la Minsk a povestit cu lux de amănunte despre discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin, dar și despre încercările - încheiate în final cu succes - de a-l convinge pe Prigojin să renunțe la marșul spre Moscova.

Diana Magnay, corespondent Sky News la Moscova: "Prima jumătate de oră (a discuției cu Prigojin) a fost plină de înjurături. Lukașenko a spus că au fost de zece ori mai multe înjurături decât orice altă conversație normală. Și că Prigojin, după ce ar fi vorbit cu oamenii veniți de pe front, care au văzut un număr uriaș de camarazi uciși, era pe jumătate înnebunit. (Prigojin) ajunsese în Rostov pe jumătate nebun din cauza luptelor".

Lukașenko susține că Putin era hotărât să-i elimine pe toți militanții Wagner, dar ar fi acceptat totuși intervenția sa.

Lukașenko: "Cel mai periculos lucru, așa cum înțeleg eu, nu era situația în sine, ci cum ar fi putut să evolueze și consecințele pe care le putea avea, asta era cel mai periculos lucru. Mi-am dat seama și că fusese luată o decizie crudă de a-l elimina (pe Prigojin), asta reieșea din discursul lui Putin. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească."

Lukașenko a mai spus că i-a transmis lui Prigojin că Putin nu va renunța la Șoigu și la Gherasimov, cei doi oficiali de rang înalt din cauza cărora gruparea Wagner ar fi plecat în marș spre Moscova. De altfel, ministrul rus de externe a apărut deja în public, în exercițiul funcțiunii.

În piața catedralei Kremlinului - unde erau adunați peste 2.500 de membri ai forțelor de securitate, Putin le-a mulțumit soldaților, polițiștilor și Gărzii Naționale pentru că au fost loiali și au contribuit la înăbușirea revoltei de sâmbătă.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Rezultatul acestei rebeliuni armate putea fi haosul.
Voi ați apărat ordinea constituțională, viețile, securitatea și libertatea cetățenilor noștri, ați salvat patria și ați oprit eficient un război civil."

Putin a cerut și un moment de reculegere în memoria piloților armatei ruse, uciși în timpul rebeliunii eșuate a mercenarilor Wagner. 13 piloți ar fi fost omorâți, potrivit unor canale rusești de Telegram, dar numărul morților lăsați în urmă de incursiunea lui Prigojin ar putea fi mai mare.

Prigojin a ajuns deja în Belarus, potrivit lui Alexandr Lukașenko. Liderul de la Minsk a declarat că militanții Wagner care îl însoțesc în exil vor primi o bază dezafectată și se pare că vor prelua rolul de instructori pentru armata belarusă.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Acordurile sunt puse în aplicare. Știți că Președintele Rusiei își ține întotdeauna cuvântul - fie că este vorba de afaceri internaționale sau interne. Dacă promite ceva, își ține promisiunea."

Pe de altă parte, ministerul apărării de la Moscova a anunțat că grupul Wagner va preda echipamentul militar greu către unități militare ruse - semn că a început procesul de demilitarizare a grupării mercenare, care a beneficiat până de curând de tot sprijinul guvernului rus.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Guvernul a finanțat integral grupul Wagner. Începând din mai 2022, până în mai 2023, statul a plătit companiei Wagner suma de 86 miliarde și 262 de mii de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari)."

În acest timp, în Ucraina, mai multe rachete rusești au distrus o cafenea dintr-un centru comercial din orașul Kramatorsk. Atacul s-a soldat cu victime, iar echipele de salvare au lucrat până noaptea târziu în ruine, ca să-i scoată la suprafață pe cei prinși sub dărâmături. Atacul a venit în ziua în care oficialii de la Kiev au anunțat că forțele armate ucrainene au înregistrat victorii pe toate direcțiile de atac ale ofensivei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.