Seful Comisiei Europene promite net gratis in orase si sate si armata comuna a UE. "Cetatenii Europei nu mai pot fi prostiti"

Jean Claude Juncker, discurs despre Starea UNiunii

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a tinut miercuri discursul anual despre "starea Uniunii" in fata Parlamentului European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg.

Principalele puncte ale discursului: 

- Wireless gratuit si noi reguli pentru roaming
- Sistem european de informatii privind calatoriile
- Politica externa a UE
- Armata comuna a Uniunii Europene
- Interese nationale vs. populism
- BREXIT, cat mai curand

 

Noi reguli pentru roaming si wireless gratuit
In discursul sau anual cu privire la starea Uniunii Europene sustinut miercuri in fata Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a incercat sa contracareze euroscepticismul prin exemple concrete cu privire la modul in care institutiile din Bruxelles pot imbunatati viata de zi cu zi a cetatenilor. "Atunci cand calatoresti in Europa cu telefonul mobil vei putea sa te simti acasa oriunde in Europa gratie noilor prevederi privind roamingul", a declarat Juncker.

Citește și
Exerciţiul multinaţional „Combined Resolve VII” din Germania
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Saptamana trecuta, Juncker a cerut retragerea unor propuneri anterioare ale Comisiei Europene care limitau la 90 numarul de zile in care consumatorii puteau utiliza gratuit telefoanele lor mobile cand se aflau in strainatate. In urma criticilor potrivit carora aceste propuneri ar favoriza companiile de telefonie mobila, presedintele Comisiei Europene a cerut retragerea si revizuirea propunerilor.

Jean-Claude Juncker a mai spus miercuri ca UE va pune la punct cadrul legal pentru a promova extinderea Internetului in banda larga si isi va intensifica eforturile pentru a proteja datele personale online ale cetatenilor din cele 28 de state membre. "Propunem astazi sa echipam fiecare sat si oras din Europa cu acces gratuit la internet wireless", a spus Juncker, fara a oferi mai multe detalii cu privire la modul in care UE ar urma sa atinga acest obiectiv in urmatorul deceniu.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene a sustinut o serie de propuneri care ar da organizatiilor media o putere mai mare de negociere in relatiile cu Google atunci cand media va cere plati de la cel mai popular motor de cautare pe Internet pentru ca a publicat extrase din stirile lor. "Crearea de continut nu este un hobby, este o profesie...Vreau ca jurnalistii, editorii si autorii sa fie platiti corect pentru munca lor", a spus Juncker.

Sistem european de informatii privind calatoriile
Juncker a anuntat in plenul Parlamentului European si ca pana in noiembrie va fi propus un Sistem european de informatii privind calatoriile - un sistem automatizat care va determina cui i se va permite sa calatoreasca in Europa. "Avem nevoie de acele informatii. De cate ori am auzit povesti in ultimele luni ca informatia exista in baza de date a unei tari dar nu a fost gasita pentru ca nu si-a gasit calea catre autoritatea competenta din alta tara care ar fi putut sa actioneze?", s-a intrebat retoric Juncker.

El a subliniat ca securitatea frontierelor inseamna ca schimbul de informatii trebuie prioritizat. "Pentru acest lucru vom intari Europol, oferindu-i acces mai bun la bazele de date si mai multe resurse", a dat asigurari Juncker.

Presedintele Comisiei Europene a subliniat faptul ca statele trebuie sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei refugiatilor. "Solidaritatea trebuie sa vina din inima. Nu poate fi fortata", a afirmat el, in plenul PE. "Avem inca multe de facut in domeniu si trebuie sa stim ce indivizi ne trec frontierele", a spus Juncker.

El a declarat, de altfel, ca "toleranta nu poate trece in fata securitatii". "Am infiintat un sistem special pentru revenirea combatantilor" din Siria si Irak, care va permite monitorizarea acestora, a dat Juncker asigurari.

Politica externa a UE
Presedintele CE a vorbit si despre extinderea planului de investitii ale UE pentru Africa si vecinatatea sa, care are potentialul de a aduna 44 de miliarde de euro in investitii. "Poate ajunge pana la 88 de miliarde de euro daca statele membre contribuie", a spus el. Juncker a apreciat ca noul plan va oferi un colac de salvare pentru cei care altfel ar fi nevoiti sa intreprinda "calatorii periculoase".

In ceea ce priveste conflictul din Siria, el a insistat asupra faptului ca este necesara o strategie europeana pentru Siria. "Federica Mogherini ar trebui sa aiba un loc la masa de negocieri la care se stabileste viitorul Siriei", a mai spus Juncker.

Armata comuna a Uniunii Europene
Jean-Claude Juncker a declarat in plenul PE reunit la Strasbourg ca este necesar un cartier general european pentru o forta militara comuna a UE. "Trebuie sa avem un cartier general european si ar trebui sa lucram impreuna pentru a realiza o forta comuna europeana. Aceasta ar trebuie sa fie complementara NATO", a spus seful executivului comunitar.

El a apreciat ca lipsa cooperarii militare in privinta utilizarii resurselor costa tarile UE miliarde de euro. "Din punct de vedere economic, aducerea impreuna a resurselor noastre militare este pe deplin justificata. Am putea sa cooperam pentru ca lipsa cooperarii este ceva care costa Europa intre 20 si 100 de miliarde pe an", a spus Juncker.

Juncker a precizat ca pana la sfarsitul anului va fi propus un Fond de aparare european "pentru a stimula activ cercetarea si dezvoltarea in aceasta zona".

Propunerile Comisiei Europene vor trebui aprobate de Parlamentul European si guvernele nationale, ceea ce inseamna ca este posibil sa sufere modificari.

Interese nationale vs populism
Presedintele Comisiei Europene a pledat pentru cresterea integrarii in Europa, care insa nu ar trebui sa lase in plan secund interesele statelor nationale. "In urma cu un an am spus ca UE lasa mult de dorit... Acest lucru inca este valabil. Amploarea cooperarii noastre este inca prea redusa", a spus Juncker in discursul sau privind starea uniunii.

"Prea adesea interesele nationale sunt aduse in fata. Sa nu intelegem gresit acest lucru - integrarea europeana nu trebuie sa puna pe planul secund interesele statelor nationale. Europa nu poate deveni o oala in care se amesteca totul", a adaugat presedintele CE.

Juncker a spus ca trebuie construit mai mult. "Vrem o Europa mai buna. Europa nu merge pe calea nationalizarii, dar exista divergente si adesea fragmentare unde este necesar un nou efort din partea UE si asta lasa loc pentru un populism galopant", a afirmat el.

"Nu putem accepta acest lucru pentru ca populismul nu rezolva probleme. Populismul creeaza probleme, trebuie sa fim constienti de acest lucru si sa ne protejam de el", a atras atentia seful executivului comunitar. "Nu suntem Statele Unite ale Europei. Cetatenii Europei nu mai pot fi prostiti. Trebuie sa-i privim in ochi. Oamenii din Europa nu vor aceasta invidie marunta intre diverse institutii din UE. Oamenii asteapta de la Europa sa vada rezultate clare, rezultate care sa fie implementate in timp", a declarat presedintele CE.

"O Europa angajata necesita curaj, dar trebuie sa vorbim in termeni angajati despre Europa si in parlamentele noastre", a atras el atentia.

BREXIT, cat mai curand
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, in primul sau discurs despre starea Uniunii dupa referendumul pentru Brexit, ca UE respecta si regreta decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, dar a precizat ca UE nu este in pericol din cauza Brexitului. "Am fi fericiti daca cererea privind Brexit va fi facuta cat mai curand pentru a face pasii necesari, in asa fel incat relatiile cu Marea Britanie sa poata lua o noua forma", a spus Jean-Claude Juncker in plenul PE.

El a pledat pentru o relatie amicala cu Marea Britanie, dar a avertizat ca Londra nu va avea acces nelimitat la piata valoroasa a UE daca nu le permite cetatenilor europeni sa circule in mod liber pe teritoriul sau. "Numai cei care se simt atasati de libertatea de miscare a persoanelor si a lucratorilor pot avea acces nelimitat la piata interna. Nu va fi o piata interna lipsita de restrictii", a spus Jean-Claude Juncker in discursul sau, afirmatie care a atras aplauze din partea eurodeputatilor.

Bruxellesul insista ca negocierile a nu pot incepe decat dupa ce prim-ministrul britanic Theresa May incepe oficial procesul iesirii din UE, care ar urma sa dureze doi ani. Subiectul nu va fi lamurit, probabil, nici la summit-ul UE de la Bratislava, care incepe vineri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministru de externe:
Ministru de externe: "Tarile ca Ungaria ar trebui sa fie excluse din UE". Reactia dura a guvernului de la Budapesta

Scandal diplomatic intre Luxemburg si Ungaria pe tema refugiatilor.

Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani

Amenintarea terorista, dar mai ales cea a Rusiei, i-au determinat pe liderii de la Paris si Berlin sa decida ca este momentul ca UE sa aiba propria sa forta militara, care pana acum a existat doar pe hartie.

Scandal fara precedent la varful UE. Fostul sef al Comisiei Europene, acuzat ca lucreaza pentru o banca controversata
Scandal fara precedent la varful UE. Fostul sef al Comisiei Europene, acuzat ca lucreaza pentru o banca controversata

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat o investigatie fara precedent vizandu-l pe predecesorul sau, Jose Manuel Barroso, suspectat ca a incalcat principiile etice si normele UE .

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.