Seful Bosch crede ca Grecia trebuie EXCLUSA din UE. Uniforma nazista pentru Merkel in presa elena

Angela Merkel

Un ziar elen a publicat o fotografie a cancelarului german, Angela Merkel, in uniforma nazista, cu textul "Memorandum macht frei" ("Memorandumul va va face liberi"), aluzie la un slogan nazist si la acordul pentru noul imprumut.

Sentimentele antigermane par sa fie din ce in ce mai raspandite in Grecia, pe fondul masurilor dure de austeritate solicitate de Troica formata din CE, BCE si FMI, scrie Financial Times, citat de Mediafax. Sloganul nazist la care publicatia elena "Democratia" a facut aluzie este "Arbeit macht frei", cuvinte care erau scrise de nazisti la intrarile in lagarele de exterminare si care se traduc prin "Munca te elibereaza."

"Acuzatiile la adresa Germaniei isi au originea in suferinta indurata de greci in perioada 1941-1944, in timpul ocupatiei naziste. Dar nu este singura problema: gestionarea economica defectuoasa, coruptia din sectorul public si disfunctionalitatile politice ar trebui sa inspire mai degraba o atitudine autocritica", noteaza FT.

"Cu toate acestea, critici pline de ura la adresa politicilor Germaniei in contextul crizei din zona euro apar saptamanal in presa greaca si la posturile de televiziune", subliniaza publicatia financiara. Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial

Seful Bosch crede ca Grecia trebuie exclusa din Uniunea Europeana

Citește și
citind
Lista neagra, oficiala, a tarilor care urmeaza sa ajunga ca Grecia, daca nu se redreseaza
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Directorul general al grupului Bosch, Franz Fehrenbach, consilier al cancelarului german Angela Merkel pe probleme de industrie, considera ca Grecia trebuie exclusa din Uniunea Europeana pentru ca este "o povara de nesuportat", relateaza Reuters.

"Acest stat cu pensionari fantoma si bogatasi care nu platesc taxe, un stat fara o administratie functionala, nu isi are locul in Uniunea Europeana", a afirmat Fehrenbach intr-un interviu acordat revistei germane Magazin, care va fi publicat integral vineri.

Fehrenbach este ultimul dintr-o serie de oameni de afaceri reputati din Germania care critica Grecia si al doilea program de salvare pe cale de a fi aprobat. Potrivit unui sondaj realizat de revista in randul a 300 de directori de companii germane, 57% dintre acestia vor ca Grecia sa iasa din zona euro si sa reintroduca drahma.

Intrebat ce ar trebui sa faca politicienii daca Grecia nu va pleca de bunavoie, Fehrenbach, care nu a vorbit in calitate de consilier, a replicata ca "UE trebuie sa isi schimbe legile si sa o dea afara, oricat de dificil ar parea".

Reuters comenteaza ca este aproape sigur ca asa ceva nu se va intampla, cel putin pentru faptul ca masura ar necesita modificari complexe ale Tratatului UE, dar cererea scoate in evidenta scaderea rapida a sprijinului germanilor pentru programul de salvare a Greciei. In Germania are loc o crestere a neincrederii in capacitatea politicienilor greci de a aplica reformele promise in schimbul imprumuturilor necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata in martie, cand ajung la maturitate datorii de 14,5 miliarde de euro.

Fehrenbach a descris Grecia ca "o tara ruinata care este o povara de nesuportat" pentru comunitatea europeana bazata pe solidaritate. "Ar trebui sa ii dam un ajutor structural, un fel de finantare pentru drahma. Dupa devalorizarea rezultata, Grecia ar putea redeveni competitiva", a spus Fehrenbach.

Grupul Bosch a confirmat comentariile lui Fehrenbach, subliniind ca acesta nu are nimic personal cu poporul elen. Fehrenbach, care este consilier al lui Merkel in probleme legate de industrie si afaceri, considera ca iesirea Greciei din UE ar incuraja alte state sa se comporte corect. "Cred ca excluderea Greciei din UE ar disciplina alte tari cu deficite mari", a adaugat seful Bosch, intrebat daca o masura atat de drastica nu va escalada crizele din Portugalia, Spania si Italia.

Fehrenbach este cel mai proeminent sef de companie din Germania care ataca planul de salvare a Greciei. El se numara printre cei mai reputati directori generali din aceasta tara, datorita imaginii bune a grupului pe care il conduce.

Bosch este cel mai mare furnizor de componente pentru industria auto la nivel mondial si una dintre cele mai mari companii din Germania, cu vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro. Apelurile de acest tip s-au inmultit in ultima perioada in Germania.

Presedintele Commerzbank, a doua mare banca germana, Klaus-Peter Mueller, a recomandat recent Greciei sa renunte la euro, intrucat programele de salvare nu vor lua sfarsit atata timp cat nu vor putea devaloriza moneda. In ianuarie, directorul general al grupului Linde, Wolfgang Reitzle, a afirmat ca Germania ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro, pentru ca sprijinul populatiei pentru salvarea monedei unice se va evapora atunci cand germanii vor fi obligati sa plateasca taxe de peste 50% pentru finantarea altor tari din regiune.

Statele din zona euro analizeaza intarzierea pachetului financiar pentru Grecia

Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata, au declarat, miercuri, mai multe surse UE, citate de Reuters. Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie.

Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.

De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.

"Exista propuneri de a intarzia pachetul financiar pentru Grecia sau de a-l segmenta, astfel incat sa fie evitat un faliment imediat. Vor discuta optiunile. Exista presiuni din partea mai multor state sa nu se faca nimic atata timp cat nu exista un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decat dupa alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregatirilor pentru o conferinta telefonica a ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru aceasta dupa-amiaza.

Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea mai inversunata si vrea ca o aprobare finala sa fie data doar dupa alegeri.

Potrivit propunerii, un acord pentru preschimbarea de obligatiuni intre Grecia si creditorii privati, prin care se vizeaza reducerea poverii datoriilor cu 100 de miliarde de euro, prin acceptarea unei pierderi nominale de 50% de catre sectorul privat, ar putea continua in urmatoarele saptamani, iar procesul ar incepe in aproximativ o saptamana.

Daca preschimbarea de obligatiuni ar fi incheiata cu succes, Grecia ar putea evita intrarea in incapacitate de plata la 20 martie, cand are de rascumparat obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro. Aproximativ 30 de miliarde de euro din al doilea pachet financiar reprezinta "stimulente" ce urmeaza sa fie platite investitorilor privati pentru a-i incuraja sa participe la programul de preschimbare a obligatiunilor.

Aceaste fonduri vor trebui transferate Greciei, precum si alte 30 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, dar cea mai mare parte a fondurilor nu va fi aprobata.

Una din problemele majore a segmentaruii pachetului financiar este in ce masura investitorii privati ar fi dispusi sa participe la o preschimbare de obligatiuni, daca finantarea pentru Grecia, care reprezinta cea mai mare parte a celui de-al doilea pachet financiar, nu este aprobata, insemnand ca statul ar putea rata in viitor termene de plata.

Ca urmare, intregul pachet financiar ar putea fi intarziat pana dupa alegeri, cand exista sperante pentru un angajament clar al politicienilor eleni.

Ministrul de Finante elen: Unele tari incearca sa impinga Grecia afara din zona euro

Grecia se confrunta cu o campanie pentru excluderea tarii din zona euro, a declarat, miercuri, ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, intr-un avertisment dramatic adresat politicienilor eleni pentru a evita orice noi intarzieri pentru aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar.

"Exista acum in mod clar puteri in Europa care se joaca cu focul (...) si care ar vrea Grecia in afara zonei euro. Nu trebuie sa oferim nimanui scuza care ar conduce la implementarea acestui scenariu ingrozitor pentru Grecia si economia mondiala", a spus Venizelos, dupa o intalnire miercuri cu presedintele tarii, Karolos Papoulias, potrivit agentiei elene Athens News.

Ministrul s-a intalnit cu presedintele dupa ce ministrii de Finante din zona euro au anulat o intalnire programata miercuri la Bruxelles, afirmand ca Grecia nu a indeplinit toate conditiile pentru aprobarea unui al doilea pachet de imprumuturi externe, de 130 de miliarde de euro.

Potrivit unui oficial european citat de Financial Times, mai multe state din zona euro, in special cele cu rating maxim "AAA", si-au pierdut increderea in promisiunile Greciei de a respecta intelegerile. Oficiali din Germania, Olanda si Finlanda cer din ce in ce mai sustinut falimentul Greciei.

"Ne apropiem de faliment. Germania, Finlanda si Olanda isi pierd rabdarea", a spus un important oficial din zona euro.

Una din principalele cauze ale pozitiei tot mai dure a tarilor din nordul Europei este increderea ca Europa este acum mai bine pregatita pentru a face fata unui faliment dezordonat al Greciei, dupa ce si-a consolidat sistemele de protectie impotriva contagiunii. in plus, unii oficiali considera ca in acest moment cotatiile de pe pietele financiare au luat deja in calcul falimentul Greciei, iar o reactie negativa va fi limitata.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial
Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial

Cifrele anuntate recent, oficial, arata ca in 2011 economia globala s-a contractat cu 7 procente, iar agentiile de specialitate sunt de parere ca aceste pierderi s-au inregistrat cel mai mult in ultimele 3 luni ale anului trecut.

Lista neagra, oficiala, a tarilor care urmeaza sa ajunga ca Grecia, daca nu se redreseaza
Lista neagra, oficiala, a tarilor care urmeaza sa ajunga ca Grecia, daca nu se redreseaza

Uniunea Europeana (UE) a intocmit o "lista neagra" a celor mai vulnerabile tari din spatiul comunitar care trebuie sa adopte rapid masuri de corectare a evolutiei economice pentru a nu ajunge in situatia Greciei.

Capitala Greciei, in flacari. 80.000 de oameni au manifestat violent impotriva austeritatii
Capitala Greciei, in flacari. 80.000 de oameni au manifestat violent impotriva austeritatii

Cel putin 54 de persoane au fost ranite duminica seara in centrul Atenei, unde s-au inregistrat aproximativ 40 de focare de incendii, in contextul votului din Parlament asupra unui nou set de masuri de austeritate, contestate puternic prin manifestati.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.