Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au decis în unanimitate sancţiuni împotriva Belarusului
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, inclusiv preşedintele Iohannis, au decis în unanimitate sancţiuni împotriva Belarusului.
Asta după ce regimul Lukașenko a deturnat, duminică, un avion de linie ca să pună mâna pe jurnalist al opoziţiei.
Belarusul devine astfel un stat paria pentru industria aviatică şi spaţiul aerian al Uniunii. Vizibil bătut, jurnalistul arestat a fost filmat în timp ce dă asigurări că este bine tratat și recunoaște că a organizat protestele din vara anului trecut.
Potrivit experților occidentali, este puțin probabil ca Roman Protasevici să scape cu viață dacă nu face declarațiile impuse de KGB, temutul serviciu secret din Belarus.
Protasevici: ”Bună ziua. Numele meu este Roman Protasevici. Ieri am fost reținut de autorități pe aeroportul din Minsk. În prezent, mă aflu la centrul de detenție 1 din Minsk. Pot să declar că nu mă confrunt cu nicio problemă de sănătate, nici de inimă, nici de altă natură. Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat şi respectând legea. Continui să colaborez cu anchetatorii şi mărturisesc că am organizat tulburări în masă în Minsk".
Înregistrarea cu tânărul jurnalist a fost difuzată la televiziunea publică de la Minsk şi pe platforme care susțin regimul lui Lukashenko, supranumit ultimul dictator din Europa.
Pe chipul jurnalistului se văd urme de lovituri. "Aşa arată Roman sub presiune fizică şi morală", a scris pe Twitter lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, ea însăşi refugiată în Lituania. Potrivit unor pasageri din avion, când s-a anunţat ocolul la Minsk, din cauza unei pretinse ameninţări cu bombă, Protasevici și-a dat seama imediat ce se întâmplă. Tânărul i-a implorat pe membrii echipajului să nu aterizeze spunându-le că el va fi omorât în Belarus. Şocat şi înfricoşat, jurnalistul de 26 de ani "părea mai degrabă dispus să sară din avion, dacă ar fi fost un geam deschis, decât să se lase arestat la Minsk", a comentat un călător.
În ultimul moment, Protasevici şi-a luat luat telefonul şi laptopul din compartimentul de bagaje ca să i le dea prietenei lui, rusoaica Sofia Sapega, studentă la Vilnius. N-a anticipat că şi aceasta va fi oprită la Minsk.
Interceptarea şi deturnarea unui avion civil de către un stat semnatar al Convenției de la Chicago privind aviația civilă internațională a fost principalul subiect de discuţie, aseară, la summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Xavier Bettel, prim ministru Luxembourg: ”E o dementă desprinsă parcă dintr-un film prost despre un preşedinte care deturnează un avion din cauza unui jurnalist care îl critică. Denotă un grad de sminteală nemaivăzut”.
Angela Merkel: ”Toate explicaţiile oferite pentru aterizarea avionului Ryanair la Minsk sunt complet neplauzibile”.
În unanimitate, țările membre au decis să închidă spaţiul aerian şi aeroporturile Uniunii Europene pentru avioanele din Belarus. De asemenea, un pachet de investiţii ale Uniunii Europene în Belarus, în valoare de 3 miliarde de euro, va rămâne blocat până la schimbarea regimului. În plus, peste 80 de persoane din Belarus, inclusiv Lukaşenko, au interdicţie de călătorie în UE şi activele din străinătate îngheţate.
Statele Unite s-au alăturat acestor decizii.
Jen Psaki, purtător de cuvând Casa Albă: ”Este o acţiune şocantă să deturnezi un avion care zbura între două state membre UE ca să arestezi un jurnalist. E un atac obraznic la adresa păcii și securităţii internaționale din partea regimului”.
Înainte de decizia Consiliului European, Marea Britanie, Ucraina, dar şi companii aeriene precum Lufthansa, SAS şi AirBaltic, anunţaseră că vor ocoli Belarusul, care face parte dintr-un coridor aerian important, între Europa și Asia.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, belarus, avion deturnat, sefi de stat,
Dată publicare:
25-05-2021 18:07