Secretele lui Iuri Gagarin. Primul cosmonaut a dus carnati in spatiu

Ultima actualizare: 05-09-2012 03:18

Unul dintre ultimele lucruri pe care Iuri Gagarin le-a facut inainte sa plece in istorica sa calatorie in spatiu, in urma cu 50 de ani, a fost sa se asigure ca are destui carnati cu el ca sa-i ajunga pana cand se intoarce acasa, in Rusia.

Aceast fapt a fost scos la iveala dupa desecretizarea a peste 700 de pagini detinute de autoritatile de la Moscova despre acest eveniment.

Iuri Gagarin, decedat in 1968, este unul dintre putinii eroi nationali rusi a caror imagine nu a avut de suferit dupa prabusirea URSS, la sfarsitul anului 1991, si a ramas pana in zilele noastre, pentru rusi, "cea mai interesanta personalitate a secolului al XX-lea", potrivit sondajelor.

Google il omagiaza pe Iuri Gagarin

Logo-ul motorului de cautare s-a modificat si este realizat in stilul afiselor din anii '60, iar in sintagma "Google", cei doi "o" au fost inlocuiti de casca unui astronaut si imaginea unui corp ceresc.

In continuare celebru in Rusia, la 50 de ani dupa ce a devenit primul om ajuns in spatiu, Iuri Gagarin a fost ales in anii '60 de catre puterea de la Moscova pentru a intruchipa "noul om sovietic", in principal datorita originilor sale modeste.

Povestea taranului ajuns cosmonaut

Originea lui taraneasca - tatal era tamplar, iar mama era casnica - a fost un atu in candidatura sa pentru a deveni primul om ajuns in spatiu, in fata celei a principalului sau rival, Gherman Titov, provenind dintr-o familie de invatatori, dar care a fost "prejudiciat" de prenumele sau, ce avea o consonanta germanica, potrivit biografilor rusi.

Nascut in martie 1934, intr-un sat din apropiere de Smolensk, dupa o copilarie dificila, marcata de razboi si de ocupatia nazista, Gagarin s-a pregatit initial pentru a deveni muncitor metalurgist.

Pasionat de aviatie, tanarul Gagarin a fost recrutat intr-o scoala militara din Orenburg si a pilotat pentru prima oara un avion in anul 1955. Intr-o zi de toamna, in 1959, cand o comisie speciala a selectionat cativa voluntari pentru a pilota "un nou tip de avion", statura lui modesta - Gagarin avea o inaltime de circa 160 de centimetri - i-a fost favorabila.

20 de candidati au inceput un program special de antrenament timp de un an, intr-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au ramas doar 12, iar apoi doar 6 - printre care se afla si Gagarin. El intruchipa arhetipul noului cetatean rus, atat de promovat de propaganda sovietica. Iuri Gagarin si-a atras simpatia colegilor si mai ales pe cea a constructorului Serghei Korolev, considerat parintele astronauticii sovietice.

In 1961, Gagarin a fost desemnat sa fie primul om care zboara in spatiu. Evenimentul a avut loc pe 12 aprilie.

Pe atunci, Gagarin avea 27 de ani si era casatorit cu Valentina, o infirmiera care tocmai o nascuse pe a doua fiica a cuplului.

Iuri Gagarin si Regina Marii Britanii

Misiunea lui era periculoasa: dintre cei 48 de caini trimisi de URSS in spatiu, 20 pierisera. Primit cu triumf in lumea intreaga, Gagarin a indeplinit la perfectie si cea de-a doua lui misiune, afisand, potrivit marturiilor vremii, o simplitate dezarmanta. Astfel, cu ocazia unui dineu oficial, cosmonautul rus a cucerit-o pe regina Marii Britanii, marturisindu-i, zambind, ca nu stia ce furculita trebuia sa aleaga.

Gagarin a fost insa mai mult decat atat: eroul national, caruia i-au fost promise toate privilegiile, petrecea ore intregi la telefon pentru a obtine anumite medicamente, un loc intr-un spital sau bilete la celebrul teatru Balsoi din Moscova, pentru numerosii lui prieteni.

Pe 27 martie 1968, la comanda unui mic avion de antrenament, Gagarin s-a prabusit la nord-est de Moscova, in circumstante ramase neelucidate, dosarul accidentului sau fiind clasat cu eticheta "secret de stat".

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care a zbura in spatiu, efectuand o rotatie in jurul Terrei intr-o ora si 48 de minute, la o altitudine care a variat intre 175 de kilometri si 380 de kilometri. Cucerirea spatiului reprezenta pe atunci un teren major de infruntare ideologica intre cele doua mari puteri mondiale, iar numarul unu sovietic, Nikita Hrusciov, nu a ezitat sa exploateze acest triumf.

Primul zbor orbital american, comparabil cu cel realizat de Gagarin, a avut loc abia pe data de 20 februarie 1962.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO