„Cât există America, nu veți fi singuri”, le-a spus Blinken israelienilor. În Gaza, o criză umanitară ia proporții

×
Codul embed a fost copiat

„Cât există America, nu veți fi singuri”, i-a asigurat pe israelieni șeful diplomației americane. Dar trimisul președintelui Biden a cerut și reținere în acțiunile militare din Gaza, pentru a nu fi uciși civilii.

Numai că, în Gaza, supusă unui asediu israelian și bombardată zilnic, o criză umanitară înfiorătoare ia proporții de la oră la oră. Iar Israelul a declarat că nu va pune capăt asediului până când Hamas nu va elibera ostaticii israelieni. Peste 1.400 de palestineni, inclusiv 450 de copii, au fost uciși în Gaza de când au început raidurile Israeliene. Iar numărul israelienilor uciși în atacurile Hamas a trecut de 1.300.

Israelul spune că va face tot ce e posibil și că războiul va dura cât timp este necesar pentru a-i distruge pe militanții Hamas.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Obuzierele israeliene trag salve de artilerie asupra unor ținte Hamas din Gaza. Este o concentrare enormă de putere de foc israeliană aici...”

Jeremy Diamon, corespondent CNN: „Armata israeliană a chemat peste 300.000 de rezerviști. E una dintre cele mai mari mobilizări din istoria acestei țări, iar aici, în spatele meu, se văd eforturile acestei mobilizări. Vedeți mii de rezerviști, israelieni din toată țara, care vin la această bază militară din sudul Israelului pentru a se pregăti pentru următoarea fază a acestei campanii militare.”

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian: „Luptăm din toate puterile, pe toate fronturile. Am trecut la ofensivă, fiecare membru Hamas e un om mort. Hamas e ISIS și va fi distrusă și eliminată așa cum a fost distrusă și eliminată gruparea ISIS.”

Citește și
Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin
Atacurile Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Anthony Blinken, secretar de stat al SUA: „Israel are dreptul, ba chiar obligația de a se apăra și de a se asigura că aceasta nu se va mai întâmpla.”

Altă dată, loviturile împotriva Hamas în Gaza erau țintite. Acum, bombardamentele aeriene sunt necontenite de câteva zile. Un cartier din Gaza a fost distrus.

Joi, cel puțin 20 de palestinieni și-au pierdut viața după un raid aerian asupra unei tabere de refugiați.

În orașul Gaza și pe teritoriul palestinain cu același nume, Fâșia Gaza, trăiesc 2,3 milioane de palestinieni. Sute de mii dintre ei sunt refugiați, dar nevoiți să rămână în interiorul frontierelor Gazei.

Cosmin Stan: „În Gaza s-a declanșat infernul din care civilii nevinovați nu au nicio șansă să fugă. Fâșia despre care se spunea că e cea mai mare închisoare în aer liber din lume are acum toate șansele să devină și cel mai mare mormânt. Practic, este aproape imposibil să scapi de aici. Granița cu Israelul nu este, evident, o optiune, ambele puncte de trecere a frontierei, de la Erez în nord și de la Kerem Shalom în sud fiind inchise de la izbucnirea conflictului. Forțele navale israeliene controlează și apele Mediteranei, deci și fuga cu barca este imposibilă. Și mai rămâne doar trecerea către Egipt pe la Rafah pe unde ar putea ieși din fâșie doar vreo 400 de oameni pe zi, în condiții normale nu în vremuri de război. Și dacă punctul este deschis, pentru că din cauza bombardamentelor a fost închis de repetate ori."

Mărturiile unor supraviețuitori

Oamenii s-au întors într-un bloc bombardat... Căutând hrană și haine în apartamentele transformate în ruine.

Locuitor: „Doar Allah să ne mai ajute!”

O mamă cu doi copii și-a pierdut locuința familiei, cu tot ce era înăuntru.

Mamă: „Unde să stăm. În stradă, printre dărmături? Soțul meu este distrus... Să locuim în stradă?”

Palestinian: „E distrugere totală. Am venit aici de dimineață și am văzut că totul era distrus. E înspăimântător, e o cruzime.”

Palestinian: „Ne-au ucis copiii, ne-au ucis și pe noi. Nu știm unde să mergem. Ne spun că suntem în siguranță aici, ce siguranță? Nu suntem în siguranță. Suntem măcelăriți, nimeni nu vede ce se întâmplă cu noi.”

La spitalul central din Gaza au fost aduși peste 500 de răniți în ultimele zile

O fetiță de 10 ani a fost lovită de schije, după o explozie. Și fratele ei este pe un pat de spital.

Doctor: „Ferocitatea atacurilor, numărul mare de răniți, aduși aici cu răni de la prăbușirea clădirilor, de la schije... este nevoie să înceteze bombardamentele și să fie instituit un coridor umanitar.”

Abu Selmia, director general al complexului medical Spitalul Shifa: Nu există nicio modalitate de a continua să lucram în această situație. Pacienții și răniții sunt pe coridoarele spitalului.”

Situația din Gaza se înrăutățește de la zi la zi. Spitalul s-ar putea transforma în următoarele ore într-o uriașa morgă, din lipsă de energie, medicamente și resurse - a atras atentia si purtătorul de cuvânt al Crucii Rosii. Iată ce spun și specialiștii organizației „medici fără frontiere”.

Amber Alayyan, ”Medici fără frontiere”: „Cerem cu insistență deschiderea unui coridor umanitar pentru furnizarea de apă, alimente și schimbul de personal, de exemplu. Acest nou ciclu de violențe trebuie să respecte dreptul internațional umanitar în sensul de a asigura siguranța civililor și a facilităților medicale pentru buna funcționare.”

Și secretarul general al ONU a cerut hrană, apă și carburant pentru palestinienii din Gaza, supuși bombardamentelor și unei blocade totale instituită în jurul fâșiei Gaza.

Dar Israelul a avertizat că nu va pune capăt asediului asupra Fâșiei Gaza până când Hamas nu va elibera toți ostaticii israelieni.

Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întreruptor electric nu va fi pornit, niciun hidrant de apă nu va fi deschis, nicio cisternă cu combustibil nu va intra în Gaza până când israelienii răpiți nu vor reveni acasă - a transmis ministrul energiei.

Secretarul de stat al SUA a venit în Israel ca să arate sprijinul total al Statelor Unite pentru ofensivă. Dar a făcut apel și la reținere.

Antony Blinken: „Noi, democrațiile, ne deosebim de teroriști prin faptul că ne străduim să respectăm un standard diferit, chiar și atunci când este dificil, și să ne autoevaluăm atunci când nu reușim. Omenia noastră, valoarea pe care o acordăm vieții și demnității umane, asta ne definește. Și îi considerăm printre cele mai mari forțe ale noastre. De aceea, este atât de important să luăm toate măsurile posibile pentru a evita să vătămăm civili.”

Blindate și forțe importante israeliene sunt masate și în nord, la granița cu Libanul, pregătite să răspundă la orice acțiune ostila a militanților Hezbollah.

Joi, Israelul a atacat cu rachete, simultan, aeroporturile din Damasc și Alep, în Siria. Surse militare siriene susțin că Israelul încearcă să abată atenția lumii de la razboiul sau cu militanții Hamas din Gaza. Însă, observă analiștii militari, aceste lovituri au rolul să perturbe livrarile de aramament ale Iranului pentru Siria, care ajung tot la militiile islamiste.

Au existat informații despre un posibil atac al militanților Hamas înainte de invazia surpriză

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a recunoscut pentru prima dată că existau informații despre un posibil atac al militantilor Hamas înainte de invazia surpriză de sâmbătă în comunitățile rurale de la granița cu Gaza. Numai că, susține generalul Daniel Hagar, informațiile nu erau concludente.

Potrivit postului public de televiziune, armata a observat mișcări neobișnuite ale echipelor teroriste, dar le-a interpretat drept exerciții.

Mai mult, Israelul a fost avertizat de Egipt, cu câteva zile înainte de posibilul atac Hamas - susține șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera reprezentanților a Statelor Unite. Dar premierul Netanyahu nu a luat în seamă avertismentele.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Analiză: Un eventual atac „agresiv” al Hezbollah în Israel ar putea avea „impact uriaș” la nivel global
Analiză: Un eventual atac „agresiv” al Hezbollah în Israel ar putea avea „impact uriaș” la nivel global

Există temeri că războiul Israel-Hamas s-ar putea deschide pe un alt front dacă Hezbollah lansează un „atac agresiv”, spune specialistul Sky News, Alex Rossi, raportând în direct din sudul Libanului.

Atacurile Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel
Atacurile Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel

Atacurile militanților Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel. Premierul Benjamin Netanyahu și președintele Vladimir Putin erau prieteni buni de mult timp, relatează The Guardian.

Aflat în vizită la Tel Aviv, Antony Blinken promite că SUA vor fi întotdeauna alături de Israel
Aflat în vizită la Tel Aviv, Antony Blinken promite că SUA vor fi întotdeauna alături de Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis în timpul unei vizite la Tel Aviv, că SUA vor sprijini întotdeauna Israelul şi a declarat că "aspiraţiile legitime" ale palestinienilor nu sunt reprezentate de mişcarea islamistă Hamas.

Surse: Românul dat dispărut în Israel are cetățenie dublă. Mama lui a alertat autoritățile
Surse: Românul dat dispărut în Israel are cetățenie dublă. Mama lui a alertat autoritățile

Românul dat dispărut în Israel, în urma atacului terorist al Hamas, are cetățenie dublă, au declarat surse pentru Știrile ProTV. Mama tânărului, care locuiește în Israel, este cea care a anunțat autoritățile.  

Reacția platformei X după ce a fost acuzată că răspândește știri false în legătură cu războiul dintre Hamas și Israel
Reacția platformei X după ce a fost acuzată că răspândește știri false în legătură cu războiul dintre Hamas și Israel

Reţeaua de socializare X (fostul Twitter) a anunţat că a „şters sau raportat zeci de mii de mesaje” legate de atacul Hamas asupra Israelului, ca răspuns la ameninţarea UE cu sancţiuni pentru răspândirea de informaţii false.

 

 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.