Mesajele transmise de Iohannis si Ciolos dupa moartea celebrului scriitor de origine romana Elie Wiesel

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul si filosoful american de origine romana Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a incetat din viata sambata, a anuntat Yad Vashem, preluat de AFP.

Un purtator de cuvant al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fara sa ofere alte detalii.

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul sau din Manhattan la varsta de 87 de ani.

Elie Wiesel "s-a stins din viata in urma cu cateva ore", potrivit purtatorului de cuvant al Memorialului, Simmy Allen.

Citește și
eugen chirovici
The Guardian: Prima carte scrisa in limba engleza de un roman este pe cale sa devina un mare succes
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Intr-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind ca a fost o "raza de lumina si un exemplu de umanitate care credea in bunatatea omului".

"Israelul si poporul evreu plang cu tristete moartea lui Elie Wiesel", a adaugat Benjamin Netanyahu.

"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, in cursul carora ne-am pierdut sase milioane de frati si surori, Elie Wiesel a fost o raza de lumina si un exemplu de umanitate care credea in bunatatea omului", a mentionat premierul israelian in legatura cu cel care a strabatut intreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Scriitorul si filosoful Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului, a fost 'constiinta lumii' si un 'memorial viu' care a obligat umanitatea sa actioneze in fata suferintei, a transmis presedintele american Barack Obama, dupa anuntul privind decesul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, potrivit DPA.

Barack Obama: "Elie Wiesel a fost constiinta lumii"

"A vorbit nu doar impotriva antisemitismului, ci impotriva urii, bigotismului si intolerantei in toate formele lor", a spus Obama.

"Ne-a implorat pe fiecare dintre noi, ca natiuni si fiinte umane, sa facem acelasi lucru, sa ne vedem pe noi insine in celalalt si sa facem reala promisiunea 'de a nu se mai intampla niciodata'", a declarat liderul de la Casa Alba.

Obama a amintit de vizita sa din 2009 la fostul lagar de concentrare Buchenwald impreuna cu Wiesel si a spus ca a fost onorat ca acesta l-a numit prieten.

Presedintele american l-a mai elogiat pe Wiesel pentru ca a actionat pentru a sta marturie intr-un mod care a schimbat lumea.

"Sa ne imaginam pacea si justitia care ar fi posibile in lumea noastra daca am trai cu totii ca Elie Wiesel", a mai spus Obama.

Ciolos: Elie Wiesel a fost un mesager al umanitatii si o voce neobosita impotriva violentei, opresiunii si rasismului

Premierul Dacian Ciolos a transmis, duminica, un mesaj de condoleante si comemorare la incetarea din viata a scriitorului Elie Wiesel, in care spune ca acesta a fost 'un mesager al umanitatii si o voce neobosita impotriva violentei, opresiunii si rasismului'.

"Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supravietuitor al lagarului de la Auschwitz si al ororilor Holocaustului, si-a distilat suferinta in iubire fata de semeni. A fost un mesager al umanitatii, o voce neobosita impotriva violentei, opresiunii si rasismului", se arata in mesajul premierului Ciolos, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis duminica AGERPRES.

Premierul mai spune ca viata si scrierile lui Elie Wiesel vor ramane in istorie ca marturii ale pacii si demnitatii umane.

"Viata si scrierile lui raman in istorie ca marturii ale pacii si demnitatii umane, manifeste ale credintei lui Elie Wiesel ca fortele binelui si ale libertatii pot fi victorioase peste tot in lume. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aiba in pace", mai afirma Ciolos.

Iohannis: Lectia de viata pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursa de inspiratie morala

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, duminica, un mesaj de condoleante la incetarea din viata a scriitorului Elie Wiesel, in care subliniaza ca inalta lectie de viata pe care a oferit-o acesta omenirii va fi o sursa de inspiratie morala.

"Am primit cu profunda tristete vestea mortii lui Elie Wiesel, supravietuitor al ororilor Holocaustului si laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalitatile cele mai influente care si-a folosit din plin aceasta forta pentru a propovadui virtutile tolerantei si ale libertatii, Elie Wiesel va ramane in constiinta umanitatii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei si a militat neobosit pentru cauza celor defavorizati", se arata in mesajul presedintelui, potrivit unui comunicat transmis duminica AGERPRES.

Seful statului subliniaza ca Romania ii onoreaza cu respect memoria lui Elie Wiesel.

"Romania, tara in care s-a nascut, ii onoreaza, cu deplin respect, memoria. inalta lectie de viata pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursa de inspiratie morala. Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea presedintiei Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania si prin munca pe care a depus-o in aceasta calitate. Odata cu disparitia sa, am pierdut cu totii una dintre vocile cele mai puternice impotriva uitarii si a negationismului. Transmit familiei sale si tuturor celor care l-au cunoscut si pretuit sincerele mele condoleante", afirma Iohannis.

MAE: Elie Wiesel - rol important in asumarea responsabilitatii si a istoriei nationale din perspectiva tragediei Holocaustului

Elie Wiesel a avut un rol important in asumarea responsabilitatii si a istoriei nationale din perspectiva tragediei Holocaustului in tara noastra, sustine Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat transmis duminica AGERPRES.

"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu tristete despre decesul, la 2 iulie 2016, a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel si transmite un mesaj de sincere condoleante familiei acestuia. Elie Wiesel va ramane in amintirea intregii lumi pentru indemnurile puternice pe care le-a transmis viitoarelor generatii de a depune toate eforturile pentru a nu uita tragedia Holocaustului si, mai ales, pentru a actiona in solidaritate pentru ca o asemenea tragedie sa nu mai fie posibila niciodata", se arata in mesajul Ministerului de Externe.

MAE aminteste ca Elie Wiesel s-a nascut in 1928 in Romania si a supravietuit terorii de la Auschwitz.

"Ca urmare a tragediei care i-a marcat anii adolescentei, Elie Wiesel a devenit una dintre personalitatile-cheie la nivel mondial care au luptat constant pentru pastrarea memoriei Holocaustului si a impactului pe care aceasta drama a avut-o asupra umanitatii. in 1986 eforturile sale de combatere a violentei si a uitarii Holocaustului au fost recunoscute prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace. in scrisoarea de acordare a prestigiosului premiu, Comitetul Nobel il numea pe Elie Wiesel mesager al umanitatii. Pentru Romania, Elie Wiesel a avut un rol important in asumarea responsabilitatii si a istoriei nationale din perspectiva tragediei Holocaustului in tara noastra", se mai precizeaza in comunicatul Ministerului de Externe.

MAE face referire si la faptul ca Elie Wiesel a devenit presedintele Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului in Romania.

"In 2003, Elie Wiesel a devenit presedintele Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului in Romania. Acest mecanism a lucrat cu rigoare la elaborarea Raportului final al Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului, document de referinta privind implicarea Romaniei in Holocaust, asumat in mod oficial de autoritatile de la Bucuresti. Pastrarea memoriei Holocaustului este una din liniile de actiune ale Aliantei Internationale pentru Memoria Holcoaustului (IHRA), a carei presedintie este asigurata de Romania in anul 2016", mai subliniaza MAE.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania subliniaza ca scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, care a murit sambata, ramane un model de verticalitate umana si un reper pentru activitatea institutului.

"Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania a aflat cu consternare si maxima durere despre decesul lui Elie Wiesel, cel care si-a dedicat intreaga viata pentru ca drama Holocaustului sa fie cunoscuta si ceea ce a fost sa nu mai fie posibil! Neobosit militant pentru libertate si drepturile omului, pentru respectul si afirmarea celuilalt, pentru intelegere si dialog intre oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, ramane un model de verticalitate umana si un reper pentru activitatea institutului. Sincere condoleante familiei indoliate", se arata intr-un comunicat al institutului.

Fisa biografica a lui Elie Wiesel

Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei.

Primii ani ai vietii i-a dedicat studiilor religioase, desi tatal lui il incuraja sa studieze ebraica moderna si discipline laice. Elli, prescurtarea de la Elizer, in copilarie era vorbitor a trei limbi: maghiara, romana si germana, pe care le folosea in comunitate, acasa se vorbea idis. Rudele din partea mamei erau hasizi - apartineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe langa trairea mistica a membrilor ei si calitatea de stalpi ai comunitatii, misticismul si arta conducerii fiind elemente de baza.

In 1944, Elie Wiesel impreuna cu toti ceilalti evrei din oras au fost deportati in lagarele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagarele de la Buna, Gleiwitz si Buchenwald, reusind sa stea cu tatal sau in tot acest timp pana au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viata. A parasit lagarul in aprilie 1945.

Dupa razboi a stat cativa ani intr-un orfelinat francez, iar din 1948 a inceput sa studieze literatura, filosofia si psihologia la Sorbona, Paris. S-a intretinut lucrand ca dirijor de cor si profesor de ebraica, a publicat in jurnalele frantuzesti L'Arche si Israeli Yediot Ahronot.

Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost 'And the World Remained Silent' (900 de pagini), scrisa initial in Idis si publicata la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care dupa doi ani a aparut intr-o forma restransa (127 pagini), in franceza, cu titlul 'La Nuit'. Versiunea in engleza a memoriilor, a publicat-o in 1995, sub titlul 'All Rivers Run to the Sea'.

Dupa 1963 s-a stabilit in SUA, unde a predat stiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris pentru un jurnal de limba idis 'Jewish Daily Forward'.

A publicat numeroase lucrari: studii iudaice, carti despre Holocaust, eseuri politice si religioase.

A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.

Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National 'Steaua Romaniei', in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).

In 2007, Editura Trei i-a publicat volumul 'Nebuna dorinta de a dansa' (Paris, 2006, cu titlul 'Un désir fou de danser'), in traducerea lui Doru Mares. in 2008, a publicat cartea 'Le cas Sondenberg'.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, 'Elie Wiesel'.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Scriitorul roman Adrian Suciu, se va intalni cu romanii din Suedia intr-un turneu de lecturi publice
Scriitorul roman Adrian Suciu, se va intalni cu romanii din Suedia intr-un turneu de lecturi publice

Scriitorul roman Adrian Suciu va afectua, in perioada 2 – 10 mai 2016, un turneu de lecturi publice si ateliere literare in Suedia, la invitatia si cu efortul organizatoric al comunitatii romanesti din aceasta tara.

The Guardian: Prima carte scrisa in limba engleza de un roman este pe cale sa devina un mare succes
The Guardian: Prima carte scrisa in limba engleza de un roman este pe cale sa devina un mare succes

Romanul Eugen Chirovici s-a decis sa se mute in Marea Britanie in urma cu 3 ani, insa nici prin gand nu-i trecea ca asa ar putea deveni unul dintre autorii cei mai publicati la nivel international.

Un scriitor italian laureat cu premiul Nobel: “Romanii, un popor exploatat cu brutalitate. In asa fel au ajuns la disperare”
Un scriitor italian laureat cu premiul Nobel: “Romanii, un popor exploatat cu brutalitate. In asa fel au ajuns la disperare”

Miercuri, 27 mai, a fost prezentata in Libraria Feltrinelli din Piata Domului la Milano cartea "Un om ars de viu", care povesteste tragedia emigrantului roman Ion Cazacu.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.