Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Salman Rushdie a fost atacat pe scenă, în timp ce participa la un eveniment din Chautauqua, o localitate din vestul statului New York, au relatat media locale.

Potrivit primelor informaţii, autorul britanic născut în India, ameninţat cu moartea timp de mai multe decenii pentru scrierile sale, a fost înjunghiat.

Salman Rushdie abia urcase pe scenă și urma să ia cuvântul în fața a peste 2.500 de oameni, când un bărbat cu fața acoperită și îmbrăcat în negru s-a năpustit asupra lui cu un cuțit.

Joshua Goodman, reporter Associated Press: „Un bărbat s-a repezit din public pe scenă și a început să lovească cu pumnii sau să înjunghie, nu era foarte clar, dar cert este că am văzut sânge sau ceva roșu care țâșnea în tote direcțiile."

Citește și
salman rushdie
Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, marita la 3,3 milioane de dolari
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În ciuda stării de șoc, mai mulți oameni din primele rânduri au sărit imediat pe atacator și l-au pus la pământ.

Valerie Haskell, martor: „Cele două persoane care erau cu el pe scenă s-au repezit imediat la atacator, au sărit și oamenii din public pe scenă, cred că s-au adunat cel puțin 20 de persoane pe scenă, care l-au tras pe atacator și l-au imobilizat. Au strigat după medici, iar întâmplarea face că în sală, în acel moment se aflau cel puțin patru medici care au urcat pe scenă să-l ajute până la sosirea echipajelor de salvare."

Potrivit poliției, scriitorul a fost înjunghiat de cel puțin 10 ori, o parte din răni fiind în zona pieptului și a gâtului.

Eugene Staniszewski, şef al poliției din New York: „Suspectul a fost identificat ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey."

Din primele informații, suspectul avea bilet de participare la eveniment și a intrat odată cu ceilalți oameni din public fără să dea ceva de bănuit.

În fotografiile şi imaginile video postate pe reţelele sociale, o persoană, identificată drept Rushdie, poate fi văzută primind îngrijiri pe scenă.

Contactată de AFP, poliţia din Chautauqua, unde urma să vorbească scriitorul, a confirmat că o persoană a fost înjunghiată fără a preciza în acest stadiu identitatea victimei.

Atacatorul a fost arestat

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost "înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate", notează EFE.

"Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică", a declarat, pe Twitter, PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Rushdie, care de zeci de ani a trăit sub protecţia gărzilor de corp, locuieşte în oraşul New York de aproximativ două decenii şi urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

Fostul lider suprem al Iranului a cerut asasinarea lui Salman Rushdie

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu "Midnight's Children" ("Copiii din miez de noapte"), a devenit celebru datorită romanului său "Satanic Verses" ("Versetele satanice") din 1988.

Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia.

În 1989, un tribunal iranian l-a condamnat la moarte pentru romanul său "Versetele satanice" - considerat a fi o blasfemie în lumea islamului. La un an după publicarea cărții, liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis un edict prin care cerea moartea lui Rushdie. Mai mult, a fost oferită chiar și o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide.

Decretul religios a fost anulat în 1998 de regimul de la Teheran, la nivel formal, sub presiunea relațiilor diplomatice cu Londra, însă lideri islamiști au continuat să ceară uciderea lui Salman Rushdie.

În tot acest timp, scriitorul a fost protejat de către serviciile secrete britanice și FBI, iar timp de 9 ani a trăit ascuns.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O romanca a stat cu Salman Rushdie la o tuica si un pahar de vin. La masa cu cei mai mari scriitori ai lumii
O romanca a stat cu Salman Rushdie la o tuica si un pahar de vin. La masa cu cei mai mari scriitori ai lumii

Dan C. Mihailescu prezinta azi cartea unei doamne care i-a cunoscut personal pe cei mai importanti autori contemporani – si le-a tradus cartile in limba romana

Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, marita la 3,3 milioane de dolari
Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, marita la 3,3 milioane de dolari

Recompensa oferita pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiana Salman Rushdie a fost marita cu 500.000 de dolari de o organizatie religioasa din Iran si a ajuns in prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, informeaza contactmusic.com.

Salman Rushdie, autorul
Salman Rushdie, autorul "Versetelor Satanice", la Bucuresti

Celebrul si in acelasi timp controversatul scriitor Salman Rushdie a sosit la Bucuresti pentru o intalnire cu cititorii, dar si ca sa se inspire din mitul lui Vlad Tepes.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.