Cum va arata Pamantul in 2050
Ipoteza a fost sustinuta la o conferinta pe stiinta care a avut loc duminica in Statele Unite. Expertii spun ca pana in anul 2050 o populatie tot mai mare se va “bate” pe resurse din ce in ce mai putine.
ONU a prezis ca populatia globala va ajunge la 7 miliarde anul acesta si va tinde spre 9 miliarde pana in 2050. “Cresterile semnificative se vor inregistra in tarile sarace, in particular in cele din Africa si sudul Asiei”, a declarat John Bongaarts, membru in organizatia non-profit Population Council.
Ca toti acesti oameni sa se poata hrani, “trebuie sa producem in urmatorii 40 de ani atata hrana cat am produs in ultimii 8.000”, a spus Jason Clay, membru in World Wildfire Fund la intalnirea anuala a Asociatiei americane pentru avans in stiinta. Date fiind aceste conditii, pana in 2050 “nu ne vom mai recunoaste propria planeta”, a mai spus Clay.
Asadar, cresterea populatiei va exacerba problemele deja existente, ca epuizarea resurselor, a spus si John Casterline, directorul Initiative in Population Research la Universitatea de Stat Ohio.
Expertii se asteapta ca in urmatorii 40 de ani sa creasca si veniturile. Se vor tripla la nivel global si vor creste de cinci ori in tarile dezvoltate. Acesta asteptare nu este insa una neaparat pozitivita. Studiile au arata ca pe masura ce veniturile populatiei cresc, oamenii tind sa manance si mai multa carne decat atunci cand castigau mai putin bani.
Iar, ca sa produca 450 de grame de carne, un animal consuma 3,4 kilograme de cereale si in jur de 1,36 – 1,81 kilograme de cereale ca sa produca aproape jumatate de kilogram de branza sau oua.
“Mai multi oameni, mai multi bani, consumul creste, dar planeta ramane aceeasi”, a declarat Clay pentru AFP. Acesta este de parere ca oamenii de stiinta trebuie sa gaseasca forme alternative de a produce mancare cat mai curand.
Expertii in schimbari demografice sunt de parere ca trebuie investiti mai multi bani in programele de planificare familiala care sa ajute la controlul cresterii populatiei, in special in tarile in curs de dezvoltare.