Apa de pe Luna, adusa de comete pe Terra acum 4,5 miliarde de ani

Ultima actualizare: 07-06-2012 08:09
luna

O mare parte din cantitatea totala de apa de pe Luna a fost adusa de comete, care au "bombardat" acest satelit al Terrei la scurt timp dupa formarea sa, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience.

Cercetatorii sunt convinsi ca daca descopera provenienta si cantitatea apei de pe Luna, si-ar putea explica mai bine istoria satelitului natural.

Luna, despre care savantii au crezut multe decenii ca este complet lipsita de apa, la fel cum este lipsita de atmosfera si de viata, contine insa resurse importante de apa, potrivit unor descoperiri recente.

In urma acestei schimbari de perspectiva, savantii au analizat pietrele lunare colectate in timpul misiunilor Apollo.

Savantii americani au dedus ca apa lunara provine din trei surse potentiale: manta - situata sub scoarta lunara, protoni - adusi de vanturile solare - si comete, scrie Mediafax.

O aprovizionare masiva cu apa a sistemului Terra-Luna provenind din comete s-ar fi produs, in opinia specialistilor americani, la putin timp dupa formarea Lunii, in urma cu 4,5 miliarde de ani.

Potrivit teoriei "impactului urias", formulata in anii 1970, Luna s-ar fi format din resturile de scoarta terestra aruncate in spatiu in urma coliziunii dintre Terra si o alta planeta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO