Schengen la francezi! Doi reporteri au urcat inarmati in avion

Ultima actualizare: 27-04-2012 02:51

In plin scandal al aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, un experiment demarat de doi jurnalisti francezi a demonstrat cat de slaba este securitatea frontierelor UE, in tara prezidata de Nicolas Sarkozy.

Franta este unul dintre statele UE considerate a fi exigente in ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Romania pentru a intra in Schengen.

Iata ca acum, cand autoritatile de la Bucuresti se confrunta cu declaratii controversate privind data aderarii Romaniei, apare un caz care ar putea face, putin, de rusine Franta.

Doi jurnalisti francezi au vrut sa demonstreze, si chiar au reusit, ca aeroporturile Frantei au deficiente mari in ceea ce priveste securitatea.

Cei doi reporteri ai revistei Envoyé Spécial s-au imbarcat in avioane diferite, pe aeroporturile din Marsilia si pe Roissy-Charles de Gaulle (Paris), avand asupra lor o arma semiautomata cu calibrul de 9 milimetri.

Potrivit publicatiei Le Figaro, cele doua "teste" au fost efectuate la inceputul lunii noiembrie 2010, amandoua in aceeasi zi.

Prima data, dimineata, ei s-au imbarcat pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris, iar seara pe cel din Marsilia.

De fiecare data jurnalistii francezi au avut in bagajele de mana piesele unui pistol automat de 9 milimetri, pe care l-au asamblat complet in toaleta unui avion.

Interesant este faptul ca, in luna noiembrie, Romania a fost supusa unei reevaluari a oficialilor europeni, care a vizat tocmai securiozarea frontierelor aeriene.

Expertii au evaluat stadiul modernizarii aeroporturilor "Traian Vuia" din Timisoara si "Henri Coanda" din Bucuresti-Otopeni, pentru a vedea daca au fost aduse la standardele Schengen.

In alta ordine de idei, in prima sa vizita oficiala de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cancelarul german Angela Merkel a tinut sa calmeze spiritele cu privire la primirea statului roman in Spatiul Schengen.

Oficialul german a spus atunci ca accesul nu depinde de problema romilor, ci de cat de bine sunt securizate frontierele externe!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO