Scenariul-catastrofa de care serviciile s-au temut ani de zile. Filmul atentatelor care au adus haosul in Paris

Ultima actualizare: 17-11-2015 01:50

Franta a fost lovita de atacuri teroriste in care au pierit, nevinovati, 128 de oameni. Printre ei si doi romani: tineri, veniti la munca, parinti care stateau la o terasa, intr-o seara de toamna, neobisnuit de calda, cu multa lume pe strada.

300 de persoane au fost lovite de gloante sau de schije. Ca la razboi. 80 dintre ei sunt in stare grava.  In sase puncte cheie ale Parisului s-a tras in plina strada, cu automate Kalasnikov, ori s-au produs explozii. Unii s-au salvat pentru ca au avut reflexul de a se lipi de caldaram, la primele focuri de arma, care sunau ca niste petarde.

Intr-o sala de spectacole au fost luati ostatici. Fara niciun fel de negocieri, zeci din ei au fost executati. Statul Islamic a revendicat tot acest macel. Presedintele Francois Hollande a vorbit de o riposta nemiloasa si chiar a lasat sa se intelega ca Franta va interveni terestru in Siria, impotriva jihadistilor. Va avertizam ca urmeaza imagini si detalii care va pot afecta emotional!

Meciul amical Franta - Germania incepuse de un sfert de ora cand au rasunat doua detonari. Cativa oameni din tribune au tresarit, dar nimeni nu si-a dat seama ce s-a petrecut. Doi teroristi kamikaze tocmai si-au detonat centurile de explozibil in fata unor restaurante din imensa incinta sportiva. Presedintele Francois Hollande, care asista la meci alaturi de seful diplomatiei germane, a fost evacuat imediat din stadion de serviciile de securitate. Si a fost pus la curent cu amploarea atacurilor comise simultan in inima Parisului. Unul a vizat micul restaurant asiatic Petit Cambodge, langa Canalul Saint-Martin.

Alaturi, in arondismentul al 11-lea, pe Rue de Charonne, barbati inarmati cu arme automate au deschis focul asupra clientilor cafenelei La Belle Equipe. Intrigati de zgomotele din strada, parizienii au aparut la ferestre si au filmat scene cumplite.

Martor: “Cand am ajuns acolo era plin de cadavre pe caldaram. O multime de cadavre. Mai rau ca-ntr-un film. "

Martor: “Asta e telefonul care m-a salvat, a incasat glontul in locul meu."

Dar cosmarul pus la cale de teroristi a avut de fapt epicentrul in alta parte. Cativa indivizi au navalit in sala Bataclan, unde 1500 de oameni asistau la concentrul trupei americane de rock Eagles of Death Metal. Atacatorii au strigat "Allah este mare!" si au pomenit de interventia Frantei in Siria. Apoi si-au descarcat mitralierele in public.

Martor: "Aveau fetele descoperite vorbeau franceza fara accent. Unul a spus:’Ne-ati omorat fratii din Siria, de aceea suntem aici’!"

Fotograful roman Cristian Movila trecea prin fata salii chiar atunci cand si-au facut aparitia atacatorii."Eu am vazut doi oameni fara masca, erau pur si simplu doi imbracati cu tot felul de genti pe ei si cu Kalasnicov in mana. Deja incepea sa vina politia. Eu am mers cateva sute de metri pe burta. Am inceput sa vad cum politia incepe sa traga in ei si in alerga catre sala aia de concert. Nu m-am ridicat de la pamant, am mers pur si simplu pe langa masini pe jos. Am vazut tot felul de lucruri. Targi pline de sange, oameni tramurand. Cand plecam inca erau oameni care erau intervievati de politia franceza", a povestit acesta.

Este scenariul-catastrofa temut de ani de zile de serviciile de contraterorism: asalt intr-un loc inchis, ticsit de oameni. Mai mult decat atat, e un loc simbolic. Sala de concerte Bataclan e foarte in voga printre tinerii cosmopoliti, deschisi la nou si dornici de distractie, tot ce urasc mai tare islamistii.

Unii spectatori au reusit sa gaseasca o iesire laterala. S-au imbulzit afara, tarandu-si prietenii raniti sau strigand sfasietor dupa cunoscutii pierduti in haos. Cei care n-au nimerit iesirea au incercat sa sara pe fereastra.

Martor: "Am reusit sa ajungem pe acoperis si un barbat al carui apartament dadea tot intr-acaolo ne-a deschis geamul si am intrat toti la el in casa. Am asteptat acolo, in intuneric, sa se termine totul".

Fortele de securitate au impanzit centrul Parisului. Tensiunea era extrema. Agentii au oprit si au perchizitionat diversi indivizi in cautarea unor eventuali complici. La stadion, dupa sfarsitul meciului, vestea atentatelor s-a raspandit, si a produs spaima si consternare. La miezul noptii, trupele speciale au dat asaltul la Bataclan.

Martor: "E o scena de film horror...Sunt oameni raniti, e sange..."

Autoritatile nu banuiau ce orori vor gasi in interior. Teroristii au executat zeci de spectatori, unul cate unul. Apoi s-au baricadat la etaj si si-au detonat centurile cu explozibil.

Supravietuitor de la Bataclan: "A fost o baie de sange. La parter, erau o multime de cadavre intinse pe jos si sange peste tot. Unii spectatori, vii, au fost siliti sa ramana intinsi printre cadavre ore intregi, acoperiti cu sangele altora. Eu am avut noroc sa fiu la etaj."

Alarmele s-au inmultit de la o clipa la alta si in capitala Frantei s-a instalat haosul. Cateva statii de metrou s-au inchis, iar clientii din baruri si restaurante s-au baricadat inauntru. Militarii chemati in ajutor au inceput sa-si faca aparitia pe strazi.

Francois Hollande: "Ce s-a intamplat la Paris e un act de razboi si in fata razboiului tara trebuie sa ia masurile adecvate. E un act de razboi comis de o armata terorista, jihadista, Statul Islamic importiva Frantei si a valorilor pe care le aparam. Pentru ca a fost agresata las, rusinos, violent, Franta va fi nemiloasa impotiva barbarilor din Statul Islamic. Vom actiona cu toate mijloacele permise de dreptul international, in interior si exterior. "

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO