Scandalul de plagiat ia amploare. Presedintele Ungariei refuza sa demisioneze: "Nu vad legatura"
Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, aflat in mijlocul unui scandal de plagiat cu privire la lucrarea sa de doctorat, a refuzat sa demisioneze, considerand ca nu este "nicio legatura" intre teza sa si functia de sef de stat.
Presedintele Pal Schmitt a vorbit la televiziunea publica vineri seara, subliniind ca si-a obtinut diploma universitara acum 20 de ani, in 1992, si ca a fost ales presedinte prin alegeri universale acum un an, in 2011.
Presedintele Ungariei, al patrulea presedinte dupa caderea dictaturii comuniste in 1989-1990, si-a vazut doctoratul retras la 29 martie de catre Universitatea Semmelweis, care a considerat teza sa despre istoria Jocurilor Olimpice sustinuta acum 20 de ani ca fiind "plagiata".
"Mi-am scris teza dupa cunostintele mele cele mai bune, a fost o munca cinstita", a declarat seful de stat petru televiziune.
"Cu toata sinceritatea, nu vad nicio legatura" intre problema plagiatului si o demisie, a mai adaugat acesta.
"Recunosc ca am fost lipsit de aceasta diploma, insa eu am facut treaba buna, conform regulilor de acum 20 de ani". Premierul conservator Viktor Orban care este un apropiat al lui Pal Schmitt a apreciat vineri dimineata ca, in ceea ce priveste o eventuala demisie, "decizia apartine doar presedintelui republicii".
Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban in cadrul caruia mai multi membri au fost ostili candidaturii lui Pal Schmitt la presedintie, nu a facut nicio declaratie oficiala. Partidele de opozitie au solicitat demisia presedintelui, care s-a intors joi seara la Budapesta dupa o vizita in Coreea de Sud, insa a evitat presa care il astepta la aeroport.
Serviciul de presa al presedintiei a anuntat vineri dimineata ca intreg programul lui Pal Schimtt, printre care o vizita la Viena pentru inaugurarea unei expozitii consacrate unui artist ungar, este anulat pentru ziua de vineri.
Intreaga presa ungara se astepta la o demisie a sefului de stat si a inceput sa vorbeasca despre posibili succesori. In fata resedintei sefului de stat, Palatul Sandor, douazeci de simpatizanti ai micului partid de opozitie ecologist de stanga au montat corturi si au declarat ca vor "ramane acolo pana la plecarea sa".
Saptamanalul ungar HVG a prezentat de la inceputul lunii ianuarie pasaje din teza lui Pal Schmitt care pareau o traducere din franceza a textului unui expert bulgar, Nikolai Georgiev:
"Reproducerea scrierilor lui Nikolai Georgiev, in 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, poate fi suspectata de plagiat". In lumea politica, ultimul caz mare de plagiat in cadrul unei teze universitare l-a obligat in 2011 pe noua speranta a crestin-democratilor germani (CDU-CSU), Karl-Theodor zu Guttenberg, sa demisioneze din postul sau de ministru al Apararii.
In consecinta, in lumea universitara, expertii au inceput sa verifice tezele universitare ale oamenilor politici, in cautarea unor eventuale cazuri de plagiat.