Scandalul Cambridge Analytica și căderea Bitcoinului, cele mai mari controverse din domeniul IT în 2018
Anul care se apropie de sfârşit a fost plin de controverse în lumea tehnologiei. Utilizatorii au aflat că Facebook nu prea are grijă de datele lor, care ajung să fie folosite în scopuri politice sau comerciale.
Bitcoin s-a dovedit o mare investiţie proastă, iar Elon Musk a fost nevoit să se retragă de la conducerea Tesla.
2018 a fost anul când cei 2,27 miliarde de utilizatori Facebook au aflat în detaliu ce face reţeaua de socializare cu informaţiile furnizate de ei. Totul a pornit de la o investigaţie care a dezvăluit că datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite de o companie numită Cambridge Analytica, printre altele pentru a-i face campanie lui Donald Trump. Facebook a suferit mai întâi prejudicii de imagine, apoi a anunţat că va investi mai mult în securitate şi protecţia datelor. Însă asta n-a fost pe placul investitorilor, iar acţiunile sale s-au prăbuşit cu 19%. A fost cea mai neagră zi a Facebook, de la listarea pe bursă: valoarea sa de piaţă a scăzut cu 119 miliarde de dolari.
"2018 va fi reţinut fără îndoială drept anul Cambridge Analytica. A fost doar una dintre numeroasele căderi în dizgraţie din sectorul tehnologic în 2018. E valabil şi pentru Bitcoin", transmite Samuel Burke, corespondent CNN.
În decembrie 2017, un singur Bitcoin valora aproape 20.000 de dolari. Dar în primele luni ale acestui an, bula s-a spart şi cripto-moneda s-a devalorizat constant, ajungând să reprezinte acum în jur de 3.300 de dolari. Sute de miliarde de dolari s-au evaporat pur şi simplu.
Autorităţile americane l-au acuzat pe Elon Musk că a indus în eroare investitorii anunţând că are fondurile necesare să răscumpere acţiunile Tesla, provocând creşterea valorii acestora. Musk nu avea de fapt fondurile şi a fost sancţionat cu o amendă de 20 de milioane de dolari. În plus, a trebuit să se retragă de la conducerea companiei, chiar dacă a făcut-o fără să recunoască vreo vină.
Aplicaţii care permit închirierea de trotinete electrice au apărut în tot mai multe oraşe, deşi primăriile au impus rapid condiţii. Uber a profitat investind sute de milioane de dolari în trotinete electrice, iar start-up-uri precum Bird au ajuns să valoreze două miliarde de dolari.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!