Scandal uriaș de corupție în Tanzania privind un contract de 450 de mil. $ semnat în România


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2020 22:13
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2020 20:38
Categorie: Stiri externe
Tanzania

Oficialiii anticorupţie din Tanzania au audiat 2 înalți oficiali ca urmare a presupusei implicări în semnarea unui contract în valoare de 450 de milioane de dolari pentru achiziţia de echipamente de salvare şi de pompieri din România, anunţă The Citizen.

Contractul a fost făcut public săptămâna trecută de preşedintele John Magufuli, care i-a demis pe ministrul Afacerilor Interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al Forţelor pentru incendii şi salvare, Thobias Andengenye.

Magufuli l-a criticat pe Lugola că a semnat un Memorandum privind această achiziţie fără ca banii să fie prevăzuţi în buget şi fără a implica Ministerul de Finanţe şi Adunarea Naţională. Secretarul permanent al ministerului la acel moment, general - maior Jocob Kingu, a ales să demisioneze după descoperirea acestei afaceri, potrivit News.ro.

Preşedintele l-a acuzat pe ministrul Afacerilor interne că a luată mită în timpul negocierilor şi că a încercat să cumpere echipamente nenecesare, cum ar fi drone, pentru salvare şi stingerea incendiilor, scrie BBC.

El a susţinut că oficialii tanzanieni care au mers pentru negocieri în România au avut o diurnă de 800 de dolari şi au beneficiat şi de bilete de avion.

Directorul general al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei John Mbungo a declarat pentru The Citizen că agenţia va trimite o echipă în România, pentru investigaţii în legătură cu acest contract.

”Trebuie să stabilim dacă presupusa firmă românească Rom International Solution chiar există”, a precizat el.

Această firmă nu figurează la Registrul Comerţului, însă Profit.ro afirmă că a identificat-o şi a contactat-o, fără un răspuns până la acest moment.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO