Fiasco la alegerea contracandidatului lui Trump la prezidențiale. Uneori se dă cu banul

Dată publicare: 04-02-2020 20:29
Dată actualizare: 04-02-2020 21:09


În Statele Unite, primul scrutin din alegerile primare, menite să-l desemneze pe democratul care o să îl înfrunte în noiembrie pe Donald Trump s-a transformat într-un fiasco.

Organizatorii n-au reuşit să anunţe rezultatele din cauza unor neconcordanțe în raportarea datelor. Preşedintele republican Donald Trump a jubiliat şi i-a ironizat pe rivali pentru acest dezastru de imagine.

Mary Moloney, reporter CNN: „Caucus-ul (adunare populară) crucial din Iowa s-a terminat într-o confuzie generală, după ce Partidul Democrat local a refuzat să anunţe un câştigător. Mii de localnici s-au prezentat în cele 1.600 de locuri în care s-au organizat întâlnirile în cele 99 de comitate: biserici, şcoli, clădiri guvernamentale. La final, responsabilii au avut dificultăţi în raportarea datelor. Probleme cu tehnologia i-au silit să se bazeze pe foi, creioane ori poze pentru a raporta cifrele. Aşa că, în loc să ţină discursul victoriei, candidaţii au urcat pe scenă ca să le mulţumească simpatizanţilor pentru sprijin.”

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, a sărit peste "caucus"-uri, concentrându-şi campania asupra statelor mari, care trimit mulţi delegaţi la Convenţia unde se stabileşte candidatul.

Sistemul caucus-ului este oricum controversat. Nu se votează cu buletine individuale, ci alegătorii se adună în locuri publice şi se grupează în funcţie de candidatul preferat, stabilind câştigătorul într-o atmosferă tumultuoasă. Uneori se tranşează dând cu banul.

Mary Moloney: Multe voci spun că alegerile primare n-ar trebui să înceapă cu Iowa din cauza lipsei de diversitate şi deci de reprezentativitate, a acestui stat rural. Oricum, candidaţii se îndreaptă acum către New Hampshire fără acel impuls vital, primit odată cu victoria în Iowa, care poate înalta ori demola campania cuiva.”


VIDEO PROTVPLUS.RO