Scandal în sânul poliției din Baltimore. Oamenii legii vindeau drogurile găsite și comiteau atacuri cu arme confiscate
Doi polițiști din Baltimore au fost găsiți vinovați de o instanță federală, pe motiv că au încurajat faptele de corupție, pe o perioadă de mai mulți ani.
Daniel Hersl și Marcus Taylor, care făceau parte dintr-o unitate specială desemnată cu confiscarea armelor ilegale, au fost acuzați de crimă organizată și jaf. Astfel, în loc să se ocupe de aceste îndatoriri, ei au furat bani și arme, iar drogurile confiscate le-au vândut, scrie BBC News.
Corupția lor a dus la compromiterea a 3000 de cazuri. În acest context, comisarul Poliției din Baltimore, Darryl De Sousa, a precizat într-un comunicat că acestea sunt „cele mai revoltătoare acțiuni comise de forțele de ordine.”
„Misiunea noastră este să mergem mai departe și să încercăm să obținem din nou încrederea și respectul comunității”, a spus oficialul din Poliție.
În timpul procesului, au ieșit la iveală și numele altor polițiști care ar fi fost implicați în această afacere. Astfel, unii dintre ei au fost suspendați, în timp ce alții și-au anunțat demisia.
Departamentul de Poliție din Baltimore era deja monitorizat dintr-un ordin federal, fiind acuzat de politici discriminatorii și neconstituționale. Acum, în urma anchetei deschise de FBI, cei doi polițiști riscă până la 60 de ani de închisoare.
După verdictul de luni al juraților, procurorul Marilyn Mosby a spus că detaliile aflate în timpul audierilor sunt „foarte deranjante” și că va continua „să analizeze cazul”, în căutarea altor polițiști care au comis fapte ilegale.
După izbucnirea scandalului, șase polițiști au predat vinovați, iar patru dintre ei au fost chemați să depună mărturie împotriva foștilor colegi, oferind detalii despre mai multe furturi care au avut loc în ultimii ani. Astfel, ei au spus că au jefuit mai multe seifuri, că au furat și vândut kilograme de droguri și că au comis atacuri armate, strângând sute de mii de dolari.
Totodată, unul dintre cei acuzați ar fi obișnuit să oprească – fără motiv - tinerii care aveau asupra lor un ghiozdan, cât și pe cei care dețineau un anumit model de mașină. În plus, ei ar fi intrat în locuințe fără mandat, ca să vadă dacă găsesc bani și droguri în casele oamenilor.
Ca să-și acopere urmele, ei scriau rapoarte false. Totodată, purtau asupra lor arme false, ca să le poată „planta” la locul unei tragedii, în cazul în care împușcau cetățeni neînarmați.