Franţa e zguduită de propriul scandal "Me Too". O anchetă a publicaţiei Liberation a scos la iveală că 30 de jurnalişti cunoscuţi în Hexagon îşi hărţuiau colegele mai tinere pe Facebook.

Ironia face ca fondatorul grupului să lucreze chiar la Liberation. Compania l-a concediat pe el şi pe un alt coleg care s-a amuzat şi el pe seama femeilor.

Timp de aproape un deceniu tinere proaspăt angajate în presa franceză și ziariști aparțânând minorităților rasiale sau sexuale au fost hărțuiți online de un grup de pe Facebook botezat "Liga râsului", din care făceau parte 30 de jurnalișți de renume din Franța.

Victimele au păstrat tăcerea până de curând, când povestea lor a fost adusă la lumină de o anchetă a publicăției Liberation.

Lea Lejeune, jurnalist: "Eram mai tinere decât ei, eram la început de carieră și nu aveam încredere noi. Când ți se întâmplă așa ceva, la început tremuri, apoi te înroșeșți și nu șții cum să reacționezi. Încerci să răspunzi prin umor. Apoi foloseșți logica. Dar nimic nu merge. Nu mai poți să te mai concentrezi la muncă."

Articolul Liberation a făcut publice și numele membrilor, care în grup își păstraseră anonimatul. Doi dintre aceșția erau angajați chiar la publicația care a făcut anchetă.

În fața oprobriului unanim, jurnaliștii și-au pus cenușă în cap cerând iertare victimelor prin mesaje publicate tot pe rețelele sociale.

"Știu că scuzele sunt inutile, dar îmi pare sincer rău", a scris unul dintre ei, iar altul a declarat că nu și-a dat seama de trauma suferită de femeile pe care le-a hărțuit și umilit.

Lea Lejeune, jurnalist: "Cred că e bine că au fost numiți și făcuți de râs în presă, pentru că și angajatorul să fie forțat să reacționeze. Însă nu-mi place ca oamenii să fie hărțuiți online, nici măcar dacă victimele sunt ei."

Unii angajatori au luat măsuri și fie i-au concediat, fie i-au suspendat din funcție pe cei implicați în scandal. La rândul lor, autoritățîle franceze s-au autosesizat, iar procurorul Parisului anchetează cazul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!