Scandal în lumea artei. Un magnat rus susține că a fost înșelat cu peste un miliard de dolari de un elvețian

Ultima actualizare: 31-05-2021 20:19

Lumea artei este zguduită de un scandal de proporții. Un oligarh rus susține că a fost înșelat cu peste un miliard de dolari de un comerciant elvețian.

Cei doi se războiesc în justiție, iar povestea, demnă de un scenariu de film, a fost botezată "Afacerea Bouvier", după numele dealerului de artă. La mijloc este și o lucrare misterioasă, care, după ce a fost atribuită lui Leonardo da Vinci, a devenit cea mai scumpă pictură din lume. Aceasta a fost adjudecată cu 450 de milioane de dolari.

Cel mai mare război judiciar din istori artei - după cum apreciază CNN - se duce, de vreo şase ani, între magnatul rus al îngrăşămintelor Dmitri Ribolovlev şi dealerul de artă elveţian Yves Bouvier. Oligarhul rus l-a dat în judecată susţînând că acesta i-a vândut 38 de lucrări supra-evaluate, pe parcurusul unui deceniu. Suma cu care pretinde că a fost înşelat s-ar ridica la peste un miliard de dolari.

Bouvier pregătește la rândul sau un proces împotriva lui Ribolovlev. Susţine că oligarhul i-a afectat afacerile şi reputaţia. Și solicită daune de miliarde.

Yves Bouvier, dealer de artă: "Casele de licitaţie m-au pus pe lista neagră. Băncile nu mai fac tranzacţii cu mine. Nu mai pot vinde lucrări de artă. Afacerile mele au fost ruinate".

Magnatul rus a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii. Totuși, a trimis un comunicat în care îl acuză pe Yves Bouvier că l-a înșelat, mințindu-l că-l va "consilia" pentru a realiza o galerie cu opere de artă în valoare de două miliarde de dolari. În realitate, elvețianul a oprit, "în secret", pentru el însuşi, jumătate din aceast sumă, acuză oligarhul.

În ultimii ani, procesele au avut loc peste tot în lume, din Monaco până în Manhattan, Elveţia şi chiar în Singapore. Iar povestea demnă de un scenariu de film, denumită "Afacerea Bouvier", a scos la iveală multe dintre problemele privind reglementarea pieței de artă.

Ben Lewis, autorul "UltimulLeonardo": "Arta este o modalitate foarte bună de aţi ascunde adevărata bogăție, nu-i aşa? E dificil de evaluat. Este mai ușor să o muți de colo, colo".

În joc sunt unele dintre cele mai scumpe și controversate opere de artă. Una dintre acestea este un tablou considerat de unii că fiind pictat de Leonardo de Vinci – "Salvator Mundi" – și care a devenit cea mai scumpă și misterioasă pictură din lume. Considerată inițial o copie sau o lucrare realizată în atelierul lui Leonardo, dar nu pictată de Da Vinci însuși, pictura a fost cumpărată în 2005, de un consorțiu de dealeri de artă, pentru 10.000 de dolari.

Opt ani mai târziu, opera a fost restaurată și declarată că fiind opera maestrului Renașterii, iar Bouvier a achiziționat-o pentru 80 de milioane de dolari. Dealerul i-a vândut-o apoi rapid lui Ribolovlev, care era clientul său pe atunci, prin intermediul unor firme offshore.

Yves Bouvier, dealer de artă: "Compania mea a câştigat 40 milioane de dolari. L-am întors din drum și l-am vândut în două zile. A fost o afacere foarte bună pentru compania mea. Nu mă plâng".

La rândul său, oligarhul rus a vândut-o mai departe, în 2017.

Cumpărătorul este secret, dar se crede că este vorba despre Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO