Tânăra care face artă din flori de mucegai. „Poți să colectezi microorganisme de pe propriul corp”
Florile de mucegai au fost o sursă de inspirație pentru unul dintre poeții români. Mai nou și pentru o studentă la arte plastice din Rusia.
Tânăra transformă banalul mucegai în adevărate opere de artă. Fotografiile pe care le face și hainele imprimate cu aceste imagini se vând în toată lumea.
Daria Fedorova este o tânără de 24 de ani din Moscova, studentă la Arte. Operele sale nu sunt realizate cu dalta. Nici cu pensula. Ci cu ajutorul... mucegaiului.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Daria Fedorova, artistă: „M-am distanțat de conceptul obișnuit legat de substanțele nutritive, din punct de vedere microbiologic, și îl studiez din punct de vedere artistic, în colaborare cu microorganismele.”
Tânăra creşte microorganisme în vase Petri, iar apoi fotografiază rezultatul. Florile de mucegai cultivate au cele mai neașteptate forme și culori.
Daria Fedorova, artistă: „Le ofer spațiul de lucru, cum s-ar spune. Dacă, de exemplu, am undeva mucegai albastru, pot să transplantez acolo unul galben, iar asta va crea un contrast.”
Bacteriile sunt adunate din mediul înconjurător. Artistă adaugă pigmenți, sclipici și diferite substanțe pentru a crea efectele dorite.
Daria Fedorova, artistă: „Mă plimb împreună cu aceste vase, dansez, ating totul în jurul meu, ating apoi aceste recipiente. Poți să colectezi (microorganisme) de pe propriul corp sau poți să le lași afară, pe balcon.”
Unele creații ajung la maturitate în 3-4 săptămâni. Altele sunt gata în 3-4 zile.
Daria Fedorova, artistă: „Mă uit la un obiect și-mi dau seama că vreau să știu ce crește pe el și atunci îl ating și încep să colectez (microorganisme). Dacă nu am bețișoare din acestea la mine, atunci o fac cu mâna.”
Tânăra artistă își vinde operele în toată lumea, fie că este vorba despre fotografii sau despre tricouri imprimate cu ineditele imagini. Creațiile sunt expuse frecvent în galerii sau în alte spații publice, la fel că operele de artă... clasice.
Elena Ivanova, proprietarul unui bar: „Arta Dariei e foarte interesantă, e neobișnuită, arată ca și când... E pur și simplu interesant să crești mucegai și să faci opere de artă din el.”
Și sunt mulți de aceeași părere, în toată lumea. Un grup de pe o rețea socială din Rusia, dedicat mucegaiului, are peste 80.000 de membri care postează săptămânal în jur de o mie de fotografii.
Nikita Petrov, fondatorul grupului: „Ar trebui să fie lumină bună și mereu spune că imaginea ar trebui să fie ori interesantă, ori neobișnuită. Să aibă o calitate bună... pentru că nu putem posta orice.”
Spre deosebire de tânăra artistă, ceilalţi fani ai mucegaiului nu îl cultivă ei înșiși, ci îl descoperă în mediul înconjurător. Pe o bucată de pâine, spre exemplu, sau pe un măr. Ceea ce pentru alții este dezgustător, pentru ei este... interesant sau de-a dreptul frumos.