Neurotoxina cu care a fost otrăvit spionul rus: ”Nu există leac” și ”riscuri pentru sute de oameni”
Neurotoxina folosită pentru otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale a fost concepută astfel încât să provoace „daune ireparabile" și „există riscuri pentru sute de oameni, în anii următori".
Afirmațiile îi aparțin unui savant rus care a contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice.
Pe de altă parte, la miezul nopții a expirat termenul limită pe care premierul britanic l-a fixat pentru a primi „clarificări" din partea guvernului rus. Moscova susţine, însă, că nu are niciun amestec şi avertizează Londra - să nu ameninţe o putere nucleară!
Trump: „Mie mi se pare că ar fi Rusia implicată, pe baza dovezilor pe care ei le au."
Donald Trump a vorbit la telefon cu premierul Theresa May şi, potrivit guvernului britani, i-ar fi dat sigurări că Statele Unite „sunt alături de Marea Britanie până la capăt". Aceleaşi surse susţin că preşedintele american „este de acord că guvernul rus trebuie să dea un răspuns fără dubii" în privința atacului cu agent chimic care i-a vizat pe Serghei Skripal și pe fiica lui.
Doctorul Vil Mirzayanov: „Este tot un agent neuro-toxic, dar de zece ori, de cel puţin zece ori mai puternic.”
Reporter: „Există un tratament?”
Vil Mirzayanov: „Nu, niciun tratament.”
Reporter: „Aşadar, odată ce ai fost expus, asta e?”
Vil Mirzayanov: „Asta e, nu există leac."
Acestea sunt afirmaţiile doctorului Vil Mirzayanov, un savant chimist care a condus departamentul de contra-informații din cadrul Institutului rus pentru arme chimice. El a contribuit, în ultimele decenii ale Războiului Rece, la dezvoltarea clasei de agenți neurotoxici „noviciok". Potrivit guvernului britanic, cu o astfel de neurotoxină au fost otrăviţi fostul spion și fiica lui.
În anii '90, Mirzayanov a tras un semnal de alarmă asupra acestei substanțe. Și, din Statele Unite, unde s-a refugiat, militează pentru interzicerea armelor chimice.
Reporter: „Ce spuneți despre publicul larg din Marea Britanie, despre alte persoane care poate au fost expuse la snoviciok"?”
Vil Mirzayanov: „Bănuiesc că e foarte rău, pentru că poate fi periculos chiar și în doze foarte mici, foarte mici. Consecințele se vor vedea probabil în anii următori.”
Reporter: „Și ar fi afectați pentru toată viața?”
Vil Mirzayanov:„Da.”
Reporter: „Atunci, sfaturi de genul: spălați-vă hainele, sigilați obiecte, curățați suprafețe...”
Vil Mirzayanov: „Bineînţeles, sunt sfaturi utile, folositoare, dar nu e suficient. Absolut deloc."
Rusia ar fi trebuit să îşi distrugă toate stocurile de arme chimice declarate. Dar trebuie menţionat că agenţii „noviciok" pot fi produşi pornind de la componente, care, luate fiecare în parte, nu sunt toxice şi nici ilegale.
Reporter: „Sute de oameni din Marea Britanie ar putea să fie acum în pericol?”
Vil Mirzayanov: „Da, sunt în pericol.”
Reporter: „Te simţi vinovat că ai contribuit la obţinerea "noviciok" şi acum toxina e folosită?”
Vil Mirzayanov: „Da, sunt vinovat. Am participat la o întreprindere criminală. De aceea sunt, poate, cel mai înverşunat duşman al acestor arme chimice."
Totuși, insistă autoritățile britanice, există un risc scăzut pentru publicul larg după atacul asupra fostului spion rus şi fiicei lui.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!