30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Cum se celebrează primul pas spre unificare


Ultimul update: Sambata 09 Noiembrie 2019 08:52
Data publicarii: Sambata 09 Noiembrie 2019 08:26
Categorie: Stiri externe

Germania sărbătoreşte sâmbătă căderea Zidului Berlinului, primul pas făcut pe drumul spre unificare.

În urmă cu 30 de ani, pentru prima oară de la construirea peretelui din beton şi sârmă ghimpată care a tăiat Capitala germană în două, autorităţile din RDG au deschis punctele de trecere a frontierei şi au permis locuitorilor din Est să-şi îmbrăţişeze rudele din Vest.

Pe 9 noiembrie 1989, cu puţin înainte de ora 7 seara, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist din RDG anunţa într-o conferinţă de presă că cetăţenii est-germani erau liberi din acel moment să treacă graniţa către Germania de Vest prin orice punct al frontierei.

Declaraţia a fost o greşeală, legea intră în vigoare abia a doua zi, dar efectele ei au fost uriaşe: sute de oameni s-au adunat la punctele de control din Zidul Berlinului şi au cerut să fie lăsaţi să treacă spre vest.

Grănicerii nu aveau ordine în acest sens, dar au cedat. Aproape de miezul nopţii, primii germani din Berlinul de Est treceau frontiera, mulţi dintre ei fără să mai fie legitimaţi măcar de vameşi. Erau aşteptaţi cu flori şi şampanie de sute de vest-germani. A doua zi, pe 10 noiembrie, cădeau primele plăci de beton din zidul Berlinului.

Pentru mulţi, căderea zidului Berlinului a început însă cu doi ani înainte, când preşedintele american Ronald Reagan a cerut Uniunii Sovietice să permită unificarea Germaniei.

Ronald Reagan, preşedintele Statelor Unite: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

În semn de omagiu pentru rolul jucat de Reagan în căderea zidului Berlinului, cancelarul german Angela Merkel şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au dezvelit vineri seară o statuie ridicată în onoarea liderului american.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA: „Datorită curajului său şi angajamentului pe care l-a luat în numele libertăţii, a denunţat în mod curajos cea mai mare ameninţare la adresa acestei libertăţi: Imperiul Sovietic, Imperiul Răului.”

La rândul său, Angela Merkel le-a mulţumit americanilor pentru sprijinul oferit în urmă cu 30 de ani, pentru unificarea Germaniei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Americanii şi germanii au devenit parteneri şi prieteni apropiaţi. Statele Unite ale Americii au ajutat Germania să realizeze unificarea, mulţumită eforturilor lui George Bush şi ale altora, iar asta nu vom uita niciodată.”

În toate marile oraşe germane, ceremoniile dedicate împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului vor continua şi în zilele următoare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO