Salbaticie totala sau noapte de 2 luni. Cele mai ciudate insule din lume

Navassa

Nelocuite, salbatice sau exotice. Insula unde iarna o noapte tine doua luni si jumatate, cea pe care locuiesc cei mai salbatici oameni de pe Terra sau insula interzisa. Sunt unele dintre cele mai neobisnuite locuri de pe Pamant.

 

Insula Bouvet din Oceanul Atlantic

Insula Bouvet, in trecut numita si Liverpool sau Lindsay, este o insula subantarctica de origine vulcanica, nelocuita, situata in Oceanul Atlantic, la sud-vest de Capul Bunei Sperante din Africa de Sud. Este acoperita cu gheata aproape in intregime. Este una dintre cele mai izolate locatii din lume. Cel mai apropiat punct de uscat este Tara Reginei Maud din Antarctica, aflata la 1600 km spre sud. Cel mai inalt varf de pe insula este Olav, cu o inaltime de 780 de metri deasupra nivelului marii. Pe coasta vestica a insulei a aparut si o platforma vulcanica noua in urma unor alunecari de teren.

Citește și
fantani
Aproape 2500 de mini "fantani" arteziene au tasnit intr-o piata din Mexic
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Insula Spitsbergen

Spisbergen este cea mai mare insula din arhipelagul Svalbard, Norvegia, din Oceanul Arctic. Insula gazduieste orasul Longyvearbyen, cea mai nordica asezare din lume. Turistii, care in cautare de aventuri parasesc orasul Longyvearbyen, sunt obligati prin lege sa poarte o pusca cu ei in caz ca ursii polari apar in cale. Deoarece se afla in interiorul Cercului Arctic, soarele este desupra orizontului 24 ore pe zi de la sfarsitul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii august. De pe 26 octombrie pana pe 15 februarie, soarele se mentine sub linia orizontului, iar de pe 12 noiembrie pana la sfarsitul lunii ianuarie este noaptea polara, astfel incat este necesara iluminarea artificiala non-stop. Arhipelagul Svalbard a fost probabil descoperit in 1194 de catre vikingii din Islanda, apoi redescoperit de olandezi in secolul XVI. Interesul asupra arhipelagului a crescut odata cu intensificarea vanatorii de balene in secolul XVII. De la inceputul secolului XIX, insulele sunt dominate de mine de carbune si de oameni se stiinta.

 

Insula North Sentinel din Golful Bengal

Insula este incojurata de paduri cu exceptia unor mici portiuni de plaja. Este interesanta pentru ca aici se afla cativa dintre putinii oameni salbatici, care refuza orice tip de contact cu exteriorul. Mai mult, bastinasii ataca barcile si elicopterele cu sageti. Astfel, informatii prea multe despre cei care locuiesc pe insula nu prea exista.

Insula Pitcairn din Oceanul Pacific

Este singurul teritoriu din sudul Oceanului Pacific care a ramas in posesia guvernului englez. Cei 50 de locuitori sunt descendentii revoltatilor de pe vaporul Bounty si al tahitienilor care i-au acompaniat. Pitcairn este jurisdictia cel mai putin populata de pe Pamant. In 1790, revoltatii de pe HMAV Bounty s-au stabilit pe insula si au incendiat vaporul. Acesta este inca vizibil in golful Bounty, fiind descoperit in 1957 de o expeditie National Geographic. Cu toate ca locuitorii au reusit sa supravietuiasca ocupandu-se de agricultura si pescuit, perioada initiala a fost marcata de tensiuni serioase intre acestia. Alcoolismul, criminalitatea si bolile au cauzat moartea locuitorilor si a barbatilor tahitieni. Cand insula a fost descoperita mai era locuita doar de noua femei si cativa copii.

Insula Navassa din Caraibe

Navassa este o insula nelocuita din Marea Caraibelor, la 30 de mile distanta de Haiti si la 90 de mile departare de baza SUA din Guantanamo situata in Cuba. Guvernul SUA considera insula un teritoriu neorganizat si neincorporat administrand-o prin intermediul Departamentului de pescuit si vanatoare. Insula este, de asemenea, revendicata de Haiti. Teritoriul insulei este format, in mare parte, din coral si calcar. Nu are porturi si singura resursa naturala de pe insula este guano. SUA a declarat insula rezervatie naturala, iar pentru a ajunge aici este nevoie de acordul reprezentantilor guvernului american. In 1504, Cristofor Columb a descoperit insula. A fost botezata Navaza (nava insemnand camp) si a fost evitata de marinari in urmatorii 350 de ani. A fost revendicata in 1857 de catre Peter Duncan, un capitan de nava american, fiind a treia insula revendicata sub legea Insulelor Guano din 1856 din cauza depozitelor de guano. Aceste depozite au fost exploatate intre 1865 si 1898. Haiti a protestat impotriva anexarii si a revendicat insula, insa Statele Unite au respins cererea si din octombrie 1857 este revendicata de SUA ca teritoriu neincorporat.

Insula Monuriki din Fiji

Monuriki este o insula mica in arhipelagul Mamanuca din Fiji, care pana acum cativa ani nu era populata. Situatia s-a schimbat, dupa ce actorul Tom Hanks a reusit sa promoveze insula prin filmul "Cast Away" realizat in 2000. Actorul interpreta rolului omului modern, care in urma prabusirii avionului in care se afla, a invatat sa supravietuiasca pe o insula pustie. De aici nu a fost decat un pas pana cand turistii curiosi au dat buzna in cautare de noi aventuri.

Insula Ni’ihau din Hawaii

Cea mai vestica insula hawaiana din cele opt, Ni’ihau se distinge prin faptul ca este proprietatea privata a familiei Robinson, descendentii lui Elizabeth Sinclair, cea care a cumparat insula de la guvernul in 1864. Numai invitatii proprietarilor pot trage cu ochiul la acest paradis hawaian, care in timp a capatat porecla de "Insula interzisa". Insula are circa 130 de locuitori care vorbesc atat limba materna cat si engleza. In mare parte, insula este joasa si arida fiind prea uscata pentru agricultura.

Attu Island

Cea mai vestica dintre insule aleutine ce apartin Statelor Unite ale Americii, respectiv statului Alaska, Atuu Island este locuita doar de 20 de oameni. De asemenea, Atuu Island a fost una dintre insulele cucerite de japonezi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Insulele Aleutine formeaza un lant de 150 de insule cu o lungime de 1.750 km, avand spre vest, la o departare de 325 km, insulele Comandor ce apartin de Rusia, care sunt despartite de Aleutine prin Groapa Kurilelor cu o adancimea de 5.139 m.

Insula Howland din Pacific

Howland este situata intre Hawaii si Australia si se afla destul de aproape de Ecuator. Ca multe alte insule din Pacific, Howland a fost preluata de guvernul american, in special pentru depozitele de guano. Insula a fost atacata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, tot de catre japonezi, imediat dupa ce Pearl Harbor a fost bombardat. De asemenea, insula este declarata rezervatie naturala si este cunoscuta, cel mai probabil, ca fiind punctul final al zborului in jurul lumii pe care intentiona sa il realizeze Amelia Earhart.

Palmyra Atoll

Palmyra este denumirea pentru mai multe insulite localizate intre Hawaii si Samoa. Teritoriul este detinut de guvernul american, cu exceptia celei mai mari insule, respectiv Cooper. In 1974, o crima dubla s-a petrecut in insulele Palmyra, intamplarea fiind apoi subiectul cartii "Marea va povesti", de Vincent Bugliosi.


 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Fenomen incredibil in Brazilia: tornada de foc!
Fenomen incredibil in Brazilia: tornada de foc!

In Brazilia, seceta prelungita, incendiile de vegetatie si vantul puternic au provocat o rara "tornada de foc".

Aproape 2500 de mini
Aproape 2500 de mini "fantani" arteziene au tasnit intr-o piata din Mexic

In capitala Mexicului a "tasnit" un record la care au lucrat aproape 2500 de oameni. Toti au lansat in acelasi timp cate o fantana arteziana in miniatura, dupa ce-au amestecat drajeuri mentolate cu bauturi carbogazoase.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.