S-au descoperit primele vietuitoare de pe Terra. Au 650 milioane de ani
Fosilele celor mai vechi bureti de mare, primele forme de viata de origine animala aparute pe Terra, au fost descoperite in sudul Australiei de o echipa de oameni de stiinta americani.
Cercetatorii de la Princeton au descoperit ceea ce ar putea fi cele mai vechi fosile ale unor animale - anumite creaturi primitive, asemanatoare buretilor de mare, care au trait in recifele oceanice in urma cu circa 650 de milioane de ani.
Descoperirea facuta de Adam Maloof si Catherine Rose este prima dovada directa a faptului ca viata animala exista inainte - supravietuind probabil si dupa aceea - de prima glaciatiune importanta, care a avut loc in urma cu 650 de milioane de ani, au explicat cercetatorii americani.
"Nimeni nu se astepta sa gasim animale care au trait inainte de glaciatiune", explica Adam Maloof.
Tinand cont de faptul ca "animalele nu au evoluat, probabil, de doua ori in acelasi fel, trebuie sa ne punem intrebarea urmatoare: Cum au supravietuit rudele acestor animale care traiesc in prezent in recife?", a adaugat acelasi cercetator.
Acum doua luni insa, cateva fosile descoperite in Gabon au fost prezentate pe coperta revistei Nature. Acei cercetatori sustineau ca decoperirea lor atesta existenta pe Terra a unor organisme pluricelulare in urma cu 2,1 miliarde de ani, cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decat se credea.
Fosilele calcifiate descoperite in sudul Australiei de cercetatorii americani au dimensiuni cuprinse intre cativa milimetri si cativa centimetri. Aceste structuri cu forme diverse descoperite in calcar, sub un strat de depozite glaciare vechi de 635 de milioane de ani, ii lasa pe cercetatori sa patrunda cu 90 de milioane de ani mai "adanc" in istoria primelor urme fosile cunoscute ale organismelor de dimensiuni mari cu corp moale.
Cu ajutorul tehnicilor 3D, pornind de la imaginile a doua fosile prinse in calcar, cercetatorii au descoperit existenta, in interiorul corpului acestora, a unor canale cu un diametru de un milimetru, interconectate, cu ajutorul carora acele vietuitoare stravechi filtrau apa de mare din care extrageau hrana.
Acelasi principiu de hranire este folosit in zilele noastre de buretii de mare.