Rușii se pregătesc pentru contraofensiva ucraineană. Kievul a anunțat că trupele sale au început acțiuni în mai multe puncte

×
Codul embed a fost copiat

Pe frontul din Ucraina rușii strâng rândurile și se pregătesc pentru contraofensiva ucraineană.  

Kievul a anunțat deja că trupele sale au început acțiuni în mai multe puncte de pe front, iar aseară au fost raportate ciocniri armate pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de ruși.

Pe de altă parte, localnicii din orașul rusesc Belgorod au tras o sperietură azi-noapte, după ce un avion de bombardament, tot rusesc, a pierdut o bombă deasupra orașului.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale.

Explozia s-a produs în mijlocul orașului rusesc Belgorod, la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina. Kremlinul a recunoscut, după câteva ore, că bomba a căzut dintr-un avion rusesc de bombardament Suhoi 34, care ar fi scăpat-o din cauza unei... erori tehnice.

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

În Estul Ucrainei, linia frontului e în mare parte statică, deși armata ucraineană a început acțiuni ofensive sporadice, pentru a testa punctele slabe din apărarea rusă. Lupte grele se dau în continuare în Bahmut, unde unitățile Wagner rămân vârful de lance al ofensivei rusești. După ce au apărut acuzații că ar fi executat civili, mercenarii lui Prigojin au ieșit să declare că ucrainenii sunt de vină pentru victimele colaterale.

Luptător Wagner: ”Armata ucraineană nu era pregătită să apere Bahmutul. Erau câteva tranșee, câteva puncte de tragere, dar au folosit în principal scuturi umane. E numită "mașina de tocat carne Bahmut" pentru că ucrainenii au folosit oameni pe post de scuturi. Îi chemăm pe civili să se predea pentru că știm că sunt ostatici ai acestei situații.”

Poziția grupării Wagner în Ucraina e, însă tot mai șubredă. Mercenarii lui Putin au pierdut zeci de mii de oameni pe front și nu mai au de unde să-și completeze efectivele. În plus, potrivit serviciilor americane de informații, Beijingul ar fi refuzat cererea unității Wagner de a primi armament și muniție din China, arată publicația Financial Times.

Aflat pentru prima dată la Kiev, de la începutul războiului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți pe front. Zelenski a mulțumit pentru ajutorul primit de țara sa, dar a profitat de întâlnire ca să pună o întrebare esențială pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Apreciem susținerea oferită de aliații din NATO și armele primite, dar vrem să știm când va fi primită Ucraina în NATO, vrem garanții de securitate pentru acest proiect. Vreau să subliniez asta”.

Stoltenberg i-a răspuns că NATO va fi alături de Ucraina atâta tâmp cât va fi nevoie.

Jens Stoltenberg: ”Vreau să fie limpede: De drept, locul Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil. Astăzi am discutat cu președintele (Zelenski) despre o inițiativă de sprijin, care se va întinde pe mai mulți ani, și care vă va ajuta să treceți de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică, la standardele NATO”.

La Moscova, rușii nu au fost prea încântați de vizita secretarului-general al NATO în Ucraina și nici de perspectiva aderării, chiar și îndepărtate, a Ucrainei la alianța Nord-Atlantică.

Jurnalist: Prevenirea intrării Ucrainei în NATO este, în continuare, unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale?

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Cu siguranță. Pentru că, altfel, va fi o amenințare gravă și semnificativă pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre.

În Rusia, efectele sancțiunilor occidentale se adâncesc. Potrivit unei publicații rusești independente, care citează cifre publicate de guvernul de la Moscova, Rusia a cheltuit deja o treime din bugetul pe anul acesta - 124 de miliarde de dolari dintr-un total de 365 de miliarde de dolari. Încasările la buget au scăzut cu 21% față de anul trecut, iar veniturile din vânzarea de petrol și gaze au căzut cu 45%. Ca să echilibreze situația, Banca Rusiei pregătește terenul pentru a permite folosirea criptomonedelor pentru plata furnizorilor externi.

Elvira Nabiullina, Director General Banca Rusiei: ”E dificil să facem plăți externe. Colaborăm mult cu reglementatorii străini, dar suntem pregătiți să fim flexibili și să oferim antreprenorilor ruși posibilitatea de a-și achita facturile către companii străine cu ajutorul criptomonedelor, dacă acest lucru îi ajută să-și rezolve problemele”.

În aceste condiții, Vladimir Putin a cerut autorităților locale din orașele rusești să susțină financiar familiile soldaților care luptă pe frontul din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”E necesar să știm nevoile fiecărei familii, subliniez, fiecărei familii și să le oferim asistență necesară și reală, astfel încât soldații noștri să fie liniștiți în ceea ce-i privește pe copiii lor, pe soții și pe părinții lor.”

Pe de altă parte, într-o nouă campanie susținută de acest clip video, armata rusă, îi provoacă pe ... "bărbații adevărați" să renunțe la viața banală și să lupte în Ucraina. Potrivit serviciillor de informații britanice, Moscova are în plan să recruteze până la 400.000 de soldați profesioniști. Solda în ruble promisă în clipul publicitar, începe de la 2.500 de dolari, pe lună.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico

Parlamentul de la Bratislava a votat marţi în unanimitate o declaraţie prin care condamnă violenţa politică, la şase zile după tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico, informează dpa.

 

Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO
Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO

Două victime ale unui accident rutier în Mexic i-au derutat pe trecători după au ieșit însângerate din mașină și au decis să facă împreună un selfie, la doar câțiva centimetri de vehiculul lor răsturnat.

 

Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile
Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile

Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas este în continuare "posibil", dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale complică aceste eforturi, relatează AFP.

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal
”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal

Eforturile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la ”un război distribuţional în societate, cine să contribuie, cu cât? Între patroni şi salariaţi”, a declarat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.