Ucrainenii au încercat să pătrundă într-o nouă regiune din Rusia. „Situația este dificilă, dar sub control”, spun rușii
Trupele ucrainene au încercat să pătrundă într-o nouă regiune din Federația Rusă, Belgorod.
„Situația este dificilă, dar sub control", spune guvernatorul acestei zone învecinată cu regiunea Kursk, unde ucrainenii controlează deja, după cum susțin, aproape 1.300 de kilometri pătrați și 100 de localități.
Între timp un nou val de bombardamente rusești cu 100 de rachete și drone a făcut cel puțin 5 victime, marți dimineață, în Ucraina.
Pentru a doua zi la rând, Rusia a dezlănţuit rachete inclusiv unele hipersonice şi drone asupra Ucrainei. Una dintre rachete a spulberat un hotel din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski.
Chiar ministerul apărării de la Moscova a anunţat că „arme de precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, au fost folosite pentru a lovi centrale electrice și infrastructura conexă din Ucraina, inclusiv din Kiev, Liov și regiunile Harkov și Odesa”.
Maria Avdeeva, Expert în securitate: ”Asta nu este răzbunarea pentru Kursk. Rusia atacă (infrastructura) ucraineană încă din prima zi a invaziei”.
John Kirby, Consiliul Național De Securitate al SUA: ”Vom continua să conducem coaliția de peste 50 de țări pentru a furniza echipamentele militare atât de necesare Ucrainei, care includ sisteme de apărare anti-aeriană și interceptoare, vitale pentru a se apăra împotriva acestor atacuri. De asemenea, le trimitem echipamente pentru a repara infrastructura distrusă de Rusia și pentru a consolida rezistența sistemului energetic al Ucrainei”.
Oficiali de la Washington au declarat că se poartă negocieri cu Kievul pe marginea ridicării restricțiilor vizând folosirea armamentului cu raza lungă de acţiune.
Între timp, preşedintele Zelenski a anunțat că Ucraina a efectuat cu succes un test al primei sale rachete balistice de producție internă. Armata ucraineană foloseşte deja o drona-racheta, de producţie proprie, botezata Palianiția", adică „pâine de casă”.
Mykhailo Fedorov, Vice-Prim-Ministru al Ucrainei: ”Cred că va schimba regulile jocului pentru că vom putea lovi Rusia unde nu se așteaptă absout deloc. Suprafața lor mare este un avantaj pentru ruși în termeni de efective de luptă și resurse, dar poate fi și un dezavantaj când trebuie să protejezi un teritoriu atât de vast. Prin urmare, Industria militară, facilitățile economice, bazele militare, toate vor deveni țintele noastre adânc în spatele liniilor inamice”.
Pe de altă parte, potrivit comandantului armatei, forțele ucrainene controlează aproape 1.294 kilometri pătrați din teritoriul Rusiei și 100 de așezări, după trei săptămâni de la declanșarea ofensivei în regiunea Kursk. De asemenea, spune generalul Sîrski, 594 de soldați ruși au fost luați prizonieri.
Forțele ucrainene se află la doar 40 km de centrala nucleară Kursk, iar Putin a acuzat, săptămâna trecută, Ucraina că ar fi încercat să atace direct centrala, însă fără să aducă vreo dovadă.
Șeful Agenției ONU pentru energie atomică a vizitat locul, pentru a evalua "personal și independent" situația. A spus că centrala funcționează aproape de parametri normali. Dar a avertizat că există riscul unui incident nuclear, pentru că reactoarele vechi de concepție sovietică NU au o carcasă de izolare, astfel că sunt foarte vulnerabile la lovituri de artilerie sau cu drone.