Rusii dau vina pe vodka pentru criminalitatea crescuta din tara. Cati litri de alcool pur bea un moscovit, intr-un an
Rusii mor prematur in Rusia pentru ca beau prea mult alcool, in special vodka, arata un nou studiu al cercetatorilor, preluat de BBC News.
Potrivit studiului, aparut in The Lancet, cea mai cunoscuta publicatie medicala din lume, 25% dintre rusi mor inainte sa implineasca 55 de ani, iar alcoolul este una dintre cele mai cunoscute cauze. In Marea Britanie, acest procent ajunge la numai 7%.
Specialistii de la Centrul pentru investigare a cancerului din Moscova, Universitatea Oxford din Marea Britanie si Agentia Internationala a Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, din Franta, au urmarit tiparele de consum ale 151.000 de adulti din trei orase din Rusia, timp de zece ani.
In aceasta perioada, au murit 8.000 dintre acestia.
“Rata de deces a rusilor a variat puternic in ultimii 30 de ani, din cauza restrictiilor la alcool, aparute sub conducerea presedintilor Gorbaciov, Eltin si Putin, si lucrul care a dus la aceste fluctuatii puternice a fost vodka”, spune profesorul Sir Richard Peto, co-autor al studiului.
In 1985, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a redus drastic productia de vodka si nu permitea vanzarea acesteia inainte de ora pranzului. Apoi, cand puterea a fost preluata de Boris Eltin, rata deceselor in randul adultilor tineri a crescut de peste doua ori. In acea perioada, vodka devenise disponibila aproape peste tot.
Rusia a adoptat masuri mai drastice in privinta consumului de alcool in 2006, ridicand taxele si restrictionand vanzarea. Cercetatorii sustin ca proportia deceselor in randul celor de pana in 55 de ani a scazut dupa acest an de la 37% la 25%.
Consumatorii inraiti din Rusia beau cel putin un litru si jumatate de vodka saptamanal, iar in 2011 s-a constatat ca fiecare rus a baut, in medie, 13 litri de alcool pur intr-un an, dintre care opt litri proveneau numai din spirtoase, in special vodka.
Potrivit cercetatorilor insa, problema nu este cat beau rusii, ci cum o fac.
“Amesteca bauturile, asta e principala problema. Obiceiul de consum este problema, nu cantitatea pe cap de locuitor. Rusii au baut dintotdeauna mult. Uneori spun ca e din cauza vremii reci, dar e numai o scuza. Asta este stilul de viata al tarii si trebuie schimbat”, spune profesorul David Zaridze, de la Centrul de cercetare a cancerului, din Rusia.