Rușii au ocupat muzeul de istorie din Melitopol, pentru a sustrage aurul scitic, susțin ucrainenii
Invadatorii ruși au capturat muzeul de istorie locală din Melitopol, unde s-ar păstra aurul scitic. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest lucru este menționat în mesajul Administrației militare regionale Zaporojie (OVA). Muzeul a păstrat relicve descoperite de arheologi în anii 1950.
"Există informații potrivit cărora armata rusă a ocupat Muzeul de tradiții locale din orașul Melitopol", a precizat OVA într-un comunicat, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel.
Locul unde sunt depozitate relicvele istorice a fost indicat inamicului de către colaboratorii locali.
Sursa citată subliniază că jafurile efectuate de soldații ruși iau amploare la Melitopol. Localnicii au observat la începutul acestei săptămâni un convoi de camioane rusești cu numere de înmatriculare lipite cu bandă adezivă, însoțite de vehicule speciale. Potrivit locuitorilor din Melitopol, în aceste camioane rușii au luat "resturile de mașini agricole și cereale din elevator" spre Crimeea.
Aurul scitic, găsit în mormântul fostei soții a scriitorului rus Lev Tolstoi
Aurul scitic este o piesă de artă realizată de sciți din metal prețios. Unul dintre cele mai faimoase exemple este pectoralul de aur, realizat în secolul al IV-lea î.Hr. Acesta a fost găsit în mormântul contesei Sophia Tolstaya (1844 - 1919), care a fost soția scriitorului rus Lev Tolstoi, aflat lângă orașul Pokrov din regiunea Dnipropetrovsk.
Caracteristica principală a artei scitice este o combinație de elemente orientale și clasice grecești. De asemenea, produsele se caracterizează prin utilizarea simbolurilor animale.
Anterior, s-a aflat că în Mariupol invadatorii au jefuit Muzeul de Artă. Mai mult de 700 de exponate din colecția lui Yefim Kharabet au fost duse în Donețkul ocupat de forțele Kremlinului, mai notează cei de la Obozrevatel.
Dispută veche între Ucraina și Rusia pe tema aurului din Crimeea
Un război juridic de opt ani între Kiev și Moscova în legătură cu o colecție istorică de artefacte din Crimeea a fost trimis la Haga, la Curtea Supremă a Țărilor de Jos.
Ulterior, tribunalul batav a decis, în 2016, ca piesele arheologice împrumutate din Crimeea pentru o expoziţie înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră să fie înapoiate Ucrainei, fapt ce a strânit reacții dure din partea Moscovei. Acea colecție fusese trimisă în Olanda înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, în 2014.
„Este un precedent foarte periculos, care subminează încrederea dintre comunităţile muzeale din diferite ţări şi pune sub semnul întrebării perspectivele de cooperare între muzeele din Rusia şi Olanda”, declara anul trecut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Sursa: Obozrevatel
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, muzeu, aur,
Dată publicare:
28-04-2022 12:16