MAE bulgar cere cetățenilor să nu plece în Republica Moldova sau să se întoarcă, din cauza „situației complicate”

republica moldova
Shutterstock

Ministerul bulgar de Externe a cerut bulgarilor să nu călătorească în Republica Moldova, din cauza ”situaţiei complicate” din această ţară şi le cere celor care se află pe teritoriul moldovean să-l părăsească cu orice mijloace de transport disponibile.

”Având în vedere situaţia complicată înăuntrul şi în jurul Republicii Moldova, le cerem compatrioţilor noştri să se abţină de la orice călătorie în această ţară”, anunţă Ministerul bulgar de Externe pe site.

”Îi îndemnăm pe cetăţenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri şi să părăsească ţara cu vehicule disponibile în prezent”, adaugă ministerul.

”Le recomandăm tuturor compatrioţilor noştri care îşi au reşedinţa temporar sau permanent în Republica Moldova să se înregistreze la serviciul «Călătoresc în», pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria”, recomandă Sofia, conform news.ro.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, Andrei Riabkov, nu excludea marţi, potrivit cotidianului britanic The Guardian, ca regiunea separatistă moldoveană Transnistria să fie implicată în Războiul rus din Ucraina.

Riabkov a făcut aceste declaraţii în urma unei serii de incidente, inclusiv explozii, în enclava separatistă Transmistria, în urma cărora preşedinta moldoveană Maia Sandu a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem moldovean al Securităţii.

”Analiza noastră de până acum arată că există tensiuni între diverse forţe în regiunea (separatistă moldoveană Transnistria), interesate să destabilizeze situaţia. Acest lucru face regiunea Transnistria vulnerabilă şi creează riscuri la adresa Republicii Moldova”, sublinia în urma acestei reuniuni Sandu.

”Condamnăm proce provocare şi orice încercare de a atrage republica Moldova în acţiuni care pun în pericol pacea în ţară. Chişinăul continuă să insiste asupra unei soluţionări palnice a conflictului transnistrean”, preciza ea şi anunţa o serie de măsuri de consolidare a securităţii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 64. Explozii în Kiev, în timpul vizitei secretarului general al ONU

Ungaria anunță că va plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia în ruble
Ungaria anunță că va plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia în ruble

Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia, această situaţie fiind decisă de ”infrastructură”, a declarat, pentru CNN,  Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar.

aurul scitic, rusia, melitopol
Rușii au ocupat muzeul de istorie din Melitopol, pentru a sustrage aurul scitic, susțin ucrainenii

Invadatorii ruși au capturat muzeul de istorie locală din Melitopol, unde s-ar păstra aurul scitic. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.

Erdogan si Putin
Erdogan, pregătit să ia inițiativa pentru a pune capăt războiului. Ce i-a transmis lui Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi omologului său rus Vladimir Putin că este dispus să ia iniţiativa pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

holera
Oficiali ucraineni: Există riscul apariției holerei. Oamenii vor muri. Este nevoie de evacuare imediată

Autoritățile din orașul ucrainean Mariupol au avertizat asupra riscului de izbucnire a unor epidemii din cauza condițiilor sanitare groaznice din mare parte a orașului și din cauza faptului că, cel mai probabil, mii de cadavre vor rămâne pe străzi.

ucraina
Rusia acuză Polonia că vrea să „rupă” bucăți din Ucraina și să trimită trupe de "menţinere a păcii

Şeful spionajului extern rus, Serghei Narâşkin, a acuzat joi SUA şi Polonia de complot cu scopul de a obţine o sferă de influenţă în Ucraina.

Citește și...
Ce spune Maia Sandu despre unirea R. Moldova cu România: „Se poate întâmpla doar cu susținerea poporului”
Ce spune Maia Sandu despre unirea R. Moldova cu România: „Se poate întâmpla doar cu susținerea poporului”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat marți că unirea cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, precizând că același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO.

Fost premier al Republicii Moldova:
Fost premier al Republicii Moldova: "Unicul scenariu pentru protejarea țării este unirea cu România"

Situația tensionată din Transnistria l-a făcut pe Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, să afirme că unirea cu România reprezintă soluția pentru protejarea țării conduse de Maia Sandu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.