Rușii au anunțat când vor fi dispuși să negocieze pacea: "Numai atunci când armata noastră va ajunge la granițele României"
Rusia a lansat un „atac masiv, cu zeci de rachete" asupra Ucrainei, vizând din nou infrastructura energetică. Orașul Kiev a rămas fără apă și metrou, iar în Harkov oamenii nu au nici curent, nici încălzire, apă ori transport public.
Pentru prima dată, o parte dintre rachetele rusești au fost lansate de bombardiere strategice, observate dimineață pe cerul Belarusului. Atacurile vin după ce Statele Unite au anunțat că extind antrenamentul de luptă pentru trupele ucrainene la un poligon de instrucție din Germania. Și se pregătesc să trimită Kievului cel puțin o baterie Patriot.
Dintre cele 60 de rachete lansate, vineri dimineață, de ruși, 40 doar în Kiev, majoritatea zdrobitoare au fost interceptate si doborate de ucraineni. Au fost, totuși, semnalate distrugeri și victime în Odesa, Harkov și Krivoi Rog, iar în capitală a fost vizată o importantă centrală electrică.
De altfel, Hersonul, Harkovul și alte orașe mai mici au rămas din nou fără curent electric.
Pe de alta parte, o explozie masivă, produsă, joi-noapte, în regiunea ocupată Luhansk, este probabil urmarea unui atac ucrainean asupra unui depozit de muniții al rușilor.
Ucrainenii avertizează că Rusia se pregătește să arunce în luptă 200.000 de soldați
Mai mulți comandanți militari ucraineni de rang înalt avertizează că rușii ar pregăti o ofensivă majoră din Donbas, cel mai probabil pentru februarie.
Will Ripley, corespondent CNN: "Comandantul forțelor armate ale Ucrainei a spus, fără a cita informații specifice sau credibile, că rușii se pregătesc să arunce în luptă cam 200.000 de soldați, dintre cei mobilizați de curând. Și a mai spus, citez: 'Nu mă îndoiesc că vor mai încerca un asalt la Kiev'.
Nu avem cum să știm dacă acest avertisment se bazează pe informații specifice deținute de ucraineni ori dacă folosesc și ei tactica rușilor de a lansa deliberat dezinformari. Totuși, am fost la granița de nord, spre Belarus, unde prezența trupelor ruse a sporit vizibil în ultimele săptămâni. S-au desfășurat și exerciții militare comune ruso-belaruse, precum și inspecții inopinate în cazarmile Belarusului".
Între timp, Statele Unite au anunțat că-i vor instrui pe ucraineni să coordoneze manevrele de infanterie cu sprijinul artileriei.
General Pat Ryder purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Departamentul Apărării anunță că SUA va extinde programul de instruire pentru forțele armate ucrainene, incluzând manevre comune și operațiuni de antrenament cu arme combinate".
Dupa îndelungi ezitări, Statele Unite ar fi de acord să trimită în Ucraina o singură baterie de rachete Patriot, un scut mult-ravnit de Kiev, întrucât este un sistem de rachete ghidate sol-aer care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice. Decizia a fost catalogată de Moscova drept provocatoare.
General Pat Ryder purtătorul de cuvânt al Pentagonului:
"Nu vom accepta ca aceste comentarii ale Rusiei să dicteze asistența de securitate pe care o oferim Ucrainei".
Will Ripley, corespondent CNN: "Bateriile Patriot ar putea schimba datele jocului, dar asta nu se face de pe o zi pe alta. Aceste sisteme sunt foarte complexe și necesită o perioadă semnificativă de instructaj, e nevoie de echipe numeroase pentru a le opera eficient, cu risc minim de erori".
Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA: "Sistemul Patriot este extraordinar de scump și îți ia timp să înveți să-l folosești".
O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și întreține, iar eficiența maximă este împotriva rachetelor de de croaziera sau balistice.
Mark Cancian, Centrul de Studii Strategice și Internaționale: "Nu merită să prăpădești o rachetă de 4 milioane de dolari ca să te aperi de o dronă de 50.000 de dolari.
Experții pe care i-am consultat mi-au vorbit de potențiale vulnerabilități, de pildă bateriile pot fi depistate și atacate de ruși ori rachetele însele pot cădea în mâinile rușilor, care sigur ar încerca să le descifreze secretele".
Rușii vor să cucerească toată Ucraina
Cât despre speculațiile privind o nouă ofensivă a rușilor, un parlamentar de la Moscova a declarat, în direct la televiziune, că țara lui nu se va opri până cand nu cucerește toată Ucraina.
Andrei Guruliov, parlamentar rus: "Ar putea să aibă loc unele negocieri, dar numai atunci când armata rusă va ajunge la granițele vestice ale Ucrainei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României. Nu există nicio altă opțiune pentru negocieri. Puteți să zâmbiți, să vă amuzați, dar asta este singura variantă".
În ciuda propagandei Kremlinului, care se străduiește să prezinte războiul din Ucraina drept o operațiune legitimă a armatei ruse, un artist rus a spus lucrurilor pe nume, în direct, chiar la televiziunea de stat a Rusiei.
David Nuriyev, artist: "Sincer să fiu, stau de vorbă cu oameni și foarte puțini înțeleg ce facem noi acolo (în Ucraina). Pentru că ucrainenii nu ne-au încălcat granițele. Așa că foarte puțin înțeleg ce facem. La fel și această ideologie sovietică... 'Ne batem cu naziștii acolo'. E la fel de dubioasă".
Iar rapperul rus explică și ce-i împinge pe unii ruși să se înroleze în grupările paramilitare care luptă în Ucraina.
David Nuriyev, rapper rus: "Fac bani. Vă spun sincer, cei care se înrolează în Wagner o fac pentru bani. Chiar credeați că se duc (la război) pentru patrie?".