Rusia va face doua zboruri de observatie in spatiul aerian al Romaniei si Ungariei
Rusia va face doua zboruri de observatie in spatiul aerian al Romaniei si Ungariei, in perioada 25-31 mai, a anuntat Serghei Rijkov, directorul Centrului national rus pentru reducerea amenintarii nucleare, citat de Itar-Tass.
"Zborurile vor fi efectuate intre 25-31 mai cu plecare de pe aeroporturile din Bucuresi, Romania, si Kecskemet, Ungaria", a declarat Serghei Rijkov, precizand ca vor fi folosite avioane Antonov-30B.
Partea rusa a stabilit rutele de zbor cu Romania si Ungaria, ai caror experti vor verifica echipamentele de monitorizare folosite de Rusia si se vor asigura ca prevederile Tratatului Cer Deschis sunt respectate, a mai spus Rijkov.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
In perioada 5-8 mai, o misiune comuna Norvegia-SUA a efectuat zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei, cu un avion de observatie de tip An-30 din Romania, in cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang inalt, relateaza agentia Itar-Tass.
"In cursul zborului pe o ruta coordonata, specialisti rusi de la bordul avionului romanesc de observatie (de tip) An-30 vor controla observarea stricta a parametrilor coordonati si utilizarea echipamentului de monitorizare prevazut de Tratatul Cer Deschis", a declarat pentru Itar-Tass Serghei Rijkov, seful Centrului national rus pentru reducerea amenintarii nucleare.
Potrivit lui Rijkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput sa fie inarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observatie montat la bord respecta certificarea internationala necesara, la care participa si specialisti rusi. Tratatul Cer Deschis a fost semnat in 1992 de 34 de state. Zborurile de observatie sunt efectuate in spatiile aeriene ale Rusiei, Statelor Unite si unor state europene.
Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparentei, acordarea de asistenta in supervizarea indeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilitatilor de evitare a crizelor si solutionarea situatiilor de criza in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si altor organizatii internationale.